Lovac, njiva, puška, divlja svinja
Rina
Njiva, Foto: Rina

Firmu "Bi helt" (Bee Health), sa sedištem u Bridlingtonu, prodao je američkoj kompaniji "INW" iz Dalasa.

Iako je postao multimilioner, nije otkrivao tačne cifre, ali je naglasio da bi sada mogao da kupi ostrvo na Bahamima ili privatni džet.

Na pitanje kako izgleda kada ste multimilioner, odgovorio je: "Ništa drugačije".

Kako kaže, nisu se nadali da će prodati firmu za toliku sumu.

"Moj bankar me je pitao šta ću prvo kupiti, ali sam rekao da mi ništa ne treba, imam sve. Imam 6 trkačkih konja. Ali, biću na jednom azijskom ostrvu od decembra do februara", istakao je.

Rajan je započeo svoj posao 1992. godine.

"Sviđa mi se ideja da imate 100.000 radnika koji rade za džabe. Pčele su intrigantni i fenomenalni insekti. Dobio sam stan od opštine kad mi je bilo 25 godina i tako smo počeli. Na aukciji smo kupili potrebne stvari, tube za dobijanje meda i smole. Od meda smo pravili proizvode koje smo prodavali u prodavnici, a pokrenuli smo pčelarsku zadrugu kao turističku atrakciju, u Skarsborou, i onda smo kupili malu fabriku kako bismo proizvodili sve što smo hteli. U početku je bilo ludo, danju smo bili u pčelinjaku, a noću smo pravili još meda. Kada smo počeli da pravimo suplemente, tada je posao stvarno krenuo", rekao je Rajan koji naglašava da nije ranije imao predstavu o pčelarstvu i kako da se bavi tim poslom.

"Sve se zasniva na teškom i predanom radu i riziku. Preduzetnik je uvek kockar", rekao je.

"Bi helt" se nalazi među 200 britanskih kompanija sa rastućom međunarodnom prodajom.

Kaže da je uspeo da se dogovori o prodaji jer je Vlada dozvolila putovanja za poslove koji vrede toliko novca.

"Pandemija nam je donela dosta posla, proizvodili smo 160 do 170 miliona kapsula i tableta svake nedelje. Svake dve nedelje pravili smo 50 miliona tableta vitamina D, posao je cvetao. Mislim da ljudi sada mnogo ozbiljnije shvataju uzimanje vitamina", kazao je.

Rajan je dodao da fabrika u Bridlingtonu i dalje zapošljava 360 ljudi, uključujući njgovog sina Luisa (26) koji je direktor, prenosi Miror.

Inače, kad je odlazio iz firme Rajan je pojedinim radnicima otplatio dugove i dao im po 10.000 funti za depozit za kupovinu kuće. Otac petoro dece, i deda četvoro unuka, kaže da će se sada baviti volonterskim radom.