Sibir
Shutterstock/ Ilustracija
Sibir

Shutterstock/ Ilustracija

Sibir, Foto: Shutterstock/ Ilustracija

Stručnjaci su krenuli u ekspediciju u vode istočnog Arktika, otišli kako bi istraživali jedan od delova Istočnosibirskog mora, gde su ranije otkrivene gasne fontane.

PROČITAJ JOŠ:

Emisiju gasa nisu samo zabeležili specijalnim instrumentima — naučnici su i svojim očima videli „nisku“ metana kako se diže iz morskih dubina.

„Ovo je najmoćnija fontana koju sam ikada video. Ona se manifestuje povećanjem koncentracije metana u vazduhu i do 16 ppm (miliona delova), što je devet puta više od prosečnih planetarnih vrednosti. Niko nikada ranije nije zabeležio nešto slično“, rekao je rukovodilac ekspedicije Igor Semiletov, profesor Tomskog univerziteta i dopisni član Ruske akademije nauka.

Barbara Vitez viđena u noćnom klubu u Mađarskoj!

AUTOR: Informer/ Alo.rs/ N.M. DATUM I VREME: 08.10.2019. 23:44 "Devojka je pre mesec dana bila u jednom noćnom klubu u Budimpešti, i to u dva navrata. Ljudi su je prepoznali i slikali", tvrdi detektiv Stevan Đokić. Barbara Vitez, Foto: privatna arhiva Barbara Vitez iz Sente, koja je nestala 25. novembra 2016.

Površina gasne fontane bila je četiri do pet kvadratnih metara. Naučnici su uspeli da uzmu uzorak čak i bez specijalnih uređaja: voda koja je „vrila“ sa metanom mogla je da se zahvata vedrima. Komprimovani gas uzorkovan je u nekoliko cilindara.

BONUS VIDEO: