Saturn
Printscreen Youtube
Saturn

Profimedia

Saturn, Foto: Profimedia

Milner je izjavio da ćeli da ostvari svoju viziju o prvoj privatnoj interplanetarnoj misiji radi potrage za vanzemaljskim oblicima života.

On je kao metu odabrao Saturnov mesec Encelad, kao najperspektivnigeg kandidata.

Milner je do sada uložio 100 miliona dolara u SETI, sistem za potragu za vanzemaljskim oblicima života, a istu cifru dao je i za pravljenje velikog broja nano robota koji bi trebalo da budu poslati ka našoj, posle Sunca, najbližoj zvezdi Alfi Kentauri i njenom sistemu koji čine tri zvezde. Taj projekat je radio sa čuvneim fizičarem Stivenom Hokingom.

S obzirom na to da su astrobiolozi dspekulisali o tome da bi ispod površine Marsa ili pod ledenim omotačem Jupiterovog meseca Evropa moglo da bude života u obliku mikroba, Milner se odlučio za Encelad kao novu metu u našem Sunčevom sistemu.

Biznismen je dobio podršku Kerolin Proko, planetarne naučnice koja je radila u timu NASA koji je poslao sondu Kasini ka Saturnu.

Milner smatra da života u svemiru mora biti, a kao potvrdu tome navodi da su naučnici već hvatali signale koji se ne mogu objasniti klasičnim obrazloženjima.

Što se lansiranja misije na Encelad tiče, ona zavisi od brzine sakupljanja novčanih sredstava, a on smatra da bi to moglo da se dogodi veoma brzo.