Nikolaj II Romanov
Youtube/Printscreen
Nikolaj II Romanov

Youtube/Printscreen

Nikolaj II Romanov, Foto: Youtube/Printscreen

Pročitajte još:

Ruski istoričar Aleksandar Bajramov smatra da je Nikolaj II uglavnom držao novac u Rusiji, ali da je imao i tajni račun u inostranstvu.

- Pitanje finansija carske porodice je istraživala i privremena vlada koja je imala svoje interese, a kasnije i istoričari. Ukupna slika je ovakva: glavna imovina Nikolaja II je bila u Rusiji, uključujući hartije od vrednosti koje su uložene u domaća preduzeća. Međutim, nešto je bilo i u inostranstvu. U Britaniji, u Engleskoj banci, on je nasledio od oca tajni račun na kojem je 1882. godine bilo 1,6 miliona funti. Nikolaj je 1894. godine počeo da vraća novac u Rusiju, što se obično objašnjava patriotizmom. Do 1900. godine car uopšte nije imao novca u Engleskoj - objasnio je Bajramov portalu "AiF".

Romanovi

Youtube/Printscreen

Romanovi, Foto: Youtube/Printscreen

- Uplašen revolucijom, otvara račun na ime svoje dece u nekoliko nemačkih banaka. Osećajući da se približava rat, 1913. godine inicira evakuaciju sredstava. Međutim, ne uspeva. Do marta 1917. godine u Nemačkoj je ležalo 15 miliona rubalja. Nemački sud je 1934. godine odredio naslednike Nikolaja II kojima je isplaćen taj novac. Međutim, hiperinflacija 1920. godine "pojela" je porodičnu ušteđevinu – od miliona je ostalo 25.000 funti. Jedna od sestara poslednjeg cara se čak odrekla "ponižavajućeg" dela - zaključio je istoričar.

Preporučujemo: