Jajašca lignje
Printscreen/Youtube
Jajašca lignje

Printscreen/Youtube

Jajašca lignje, Foto: Printscreen/Youtube

 

* Nedavno su članovi posade jednog istraživačkog broda pronašli neobično veliku okruglu masu, za koju nisu znali šta je

* Bez obzira na to što čudna okrugla masa, otkrivena u moru kod fjorda Orstafjorden u Norveškoj, podseća na nešto što bi moglo da se vidi u naučnofantastičnim filmovima

* Ispostavilo se da se u stvari radi o džinovskoj masi jaja lignji

Misterioznu masu u mračnim vodama oko norveškog fjorda otkrio je kapetan Nils Badnes i ronilac Ronald Raš sa istraživačkog broda "REV Oušan".

Snimak neidentifikovanog objekta postavili su na Tviter, a ubrzo je stigao odgovor da se radi o masi jaja desetokrake lignje, prenosi B92.

Naučnicima još nije poznato kako lignje proizvode ove velike mase jaja, ali su fascinantne stvari — nekada prečnika i više metara, u kojima se nalaze desetine hiljada jajašaca u razvoju.

Različite vrste lignji prave različite oblike i veličine jaja. Primera radi, dijamantska lignja Thysanoteuthis rhombus, koja živi u tropskim i suptropskim vodama, pravi masu u obliku valjka, sa nizovima desetina hiljada jajašaca.

Kada su ga konačno pronašli pas je uradio nešto što niko živ nije očekivao!

AUTOR: Slobodna Dalmacija; D.K. DATUM I VREME: 12.10.2019. 10:20 Kažu da je pas najbolji čovekov prijatelj i većina ljudi bi se složila s tim. Na stotine je priča o psima čija je ljubav prema vlasniku zapanjujuća i jača od svih prepreka, piše Slobodna Dalmacija.

Humboltove i Guldove lignje postavljaju potpuno providnu masu u kojoj su jajašca svuda ravnomerno raspoređena, dok je masa leteće neonske lignje, koju je 2015. godine snimila "Nacionalna geografija", velika i do četiri metra u prečniku.

BONUS VIDEO: Beogradski Pobednik nikad bliže kameri! Dosad neviđeni detalji!