Marija Terezija
Twitter
Marija Terezija

Twitter

Marija Terezija, Foto: Twitter

Trinaestog maja 1717. godine u Beču je rođena austrijska carica, češka i mađarska kraljica Marija Terezija, naslednica Karla VI od 1740, jedna od najznačajnijih ličnosti dinastije Habsburga. Marija Terezija rođena kao najstarija ćerka cara Svetog rimskog carstva, Karla VI i Jelisavete Brunsvik-Volfenbute. Kao jedini ženski, a i poslednji vladar iz čuvene porodice Habzburga, posle smrti oca 1740, vladala je Austrijom, Ugarskom, Češkom, Hrvatskom, Galicijom, Mantovom, Milanom, Pervom, Pjačencom i Toskanom punih 40 godina! Zvanično je imenovana za kraljicu 12. maja 1743. godine, iako je i pre toga bila suveren monarhije. Marija Terezija od Austrije na tron je došla zahvaljujući čuvenom aktu koji je doneo njen otac Karl VI, traživši od svih država da ga podrže – Pragmatično odobrenje, kojim je pravo na nasleđe Habsburgovaca dato i ženskim potomcima.

Marija Terezija je postala supruga lotaringijskog vojvode Franca Štepana 1736. godine i, tokom godina, postaje majka čak 6 ćerki i 10 sinova, od kojih je 13 preživelo detinjstvo! Postoje brojne anegdote da su kraljevska deca plod Marijinih mnogobrojnih ljubavnih pustolovina sa mlađim muškarcima iz njene vojne službe. Bilo kako bilo, od sve njene dece, sinovi Josip i Leopold bili su neposredni naslednici prestola, dok je ćerka Marija Antoaneta završila pod giljotinom kao žena francuskog kralja Luja XVI.

Marijino preuzimanje trona nije proteklo bez borbe – istorija nas je učila o osmogodišnjem ratu, poznatom kao „Rat za austrijsko nasleđe“ koji se vodio između Saksonije, Pruske, Bavarske, Francuske i Austrije. Posle toga i o sedmogodišnjem ratu sa Pruskom, koji se završio prinudnim primirjem i gubljenjem Saksonije u korist Pruske. Za vreme vladavine, Marija Terezija je uvela brojne reforme i pozitivne promene u Austriji: podsticala je trgovinu i razvoj poljoprivrede, reformisala obrazovanje i uvela obavezu da sva deca od 6-14 godina moraju ići u školu, modernizovala vojsku, reorganizovala finansije i državnu kasu, zabranila je lov na veštice i mučenje, činila sve da, iako je bila vrlo pobožna, potčini crkvu autoritetu države. Posle smrti supruga i cara Svetog rimskog carstva (presto koji je dobio zahvaljujući njoj) Franca I, Marija Terezija je nastavila da vlada uz svog najstarijeg sina Jozefa, sve do smrti 1780. godine.

Iza sebe, Marija Terezija ostavila je obnovljeno, jako i modernizovano carstvo koje su njeni naslednici samo nadograđivali, sve do raspada 1918. godine. Bila je i ostala austrijski simbol za reforme i snagu, kao i simbol majke za primer zbog svoje odanosti i posvećivanja deci: kraljici Mariji Antoaneti od Francuske, kraljici Mariji Karolini od Napulja, vojvotkinji od Parme Mariji Amaliji, naslednicima Jozefu II i Leopoldu II, i ostalima.