Korona
Tanjug
Korona

Tanjug

Korona, Foto: Tanjug

Ponekad ljude bez simptome nazivamo i "tihim nosiocima", jer nesvesno mogu da zaraze druge, a to je veliki faktor u širenju pandemije.

Ali kako nova istraživanja pokazuju to što neko nema simptome, ne znači nužno da će proći bez komplikacija koje Kovid-19 izaziva. Naime, asimptomatski nosioci suočavaju se sa skrivenim opasnostima za zdravlje, piše "Women's Health Network".

Jedna nova studija pratila je grupu od 37 asimptomatskih pacijenata u Kini. Ispitanici, dakle, nisu pokazival spoljne manifestacije virusa, ali istraživači su želeli da znaju kakve bi promene mogle da se dese unutar njihovih tela. Za otkrivanje su koristili CT skener.

Ono što su videli bilo je zapanjujuće - 57 odsto njih imalo je senke na plućima i takozvano "mlečno staklo", a i jedno i drugo ukazuje na upalu ili oštećenje pluća. Ovo je primera radi karakteristično i za teže slučajeve korona virusa.

Preporučujemo:

Druga studija istraživača sa Insitituta Scripps Research u Kaliforniji dobila je slične rezultate. Fokusirali su se na grupu asimptomatskih slučajeva koji su se zatekli na kruzeru "Diamond Princess" ovog proleća. U toj grupi 54 odsto asimptomatskih pacijenata pokazalo je subkliničke abnormalnosti pluća.

Kineski istraživači smatraju da ove promene na plućima mogu da budu privremene i da nestaju kada virus krene dalje. Studija iz Kalifornije pozvala je na dalje praćenje kako bi se razumeli dugoročni efekti na respiratorno zdravlje i zdravlje pluća.

Sve više studija ukazuje da su "tihi prenosioci " veća opasnost za druge nego što je to iko očekivao, na prvom mestu jer imaju više prostora da ga rašire dalje.

Rasipanje virusa nastaje kada se virus razmnožava unutar tela, a zatim se pušta u okolinu - izdahom kada ispušta aerosoli ili kapljicama pirlikom kijanja, kašljanja, govora, pevanja... Težina virusne infekcije utiče na to koliko ćemo virusa raširiti i koliko smo zarazni za druge. Neki dokazi sugerišu da smo najzarazniji nekoliko dana pre pojave simptome, kada je količina virusa u telu veoma visoka.

Kineski istraživači ispitali su širenje virusa u svojoj grupi asimptomatskih pacijenata i otkrili su da ono u proseku traje 19 dana - što je bilo 5 dana duže nego za one sa simptomima! Raspon širenja virusa za asimptomatsku grupu trajao je najmanje 6 dana, a najviše 45, što je ogromna razlika.

Virolozi veruju da će između 40 i 45 odsto ljudi koji dobiju korona virus ostati bez simptoma. Nemoguće je odrediti kada su oni najzarazniji, upravo zato što nemaju simptome.

Pročitajte još: