Škola
Tanjug
Škola

Tanjug

Škola, Foto: Tanjug

Ali najspornija najava je da će osnovne škole, kako privatne, tako i državne, biti "tamo gde je to moguće" potrebne za izvođenje dečjeg "maternjeg jezika" ili "regionalnog jezika" - drugim rečima, ne engleskog jezika.

Engleske srednje škole tradicionalno su popularne među bogatijim i indijskim porodicama srednje klase, a poznavanje jezika smatra se otvaranjem vrata ka većim međunarodnim mogućnostima visokog obrazovanja i šire.

Indija

Tanjug/AP

Indija, Foto: Tanjug/AP

Suprotno tome, Modi je rekao da će nova politika "promovisati indijske jezike", što će verovatno biti dobrodošlo u političkoj bazi indijskog premijera.

Indijski mediji su naveli da je RSS, krajnje desno omladinsko krilo vladajuće stranke BJP, bilo tesno povezano sa izradom politike i da su mnogi njeni predlozi usvojeni.

Ali, taj plan nije dovoljan da se nazivaju hindski jezik preporučenim jezikom za škole u kojem se predaju, što je bilo i u nacrtu verzije objavljenom u junu prošle godine.

Dok 43 odsto Indijanaca govori hindu, samo nešto više od polovine njih identifikuje taj jezik kao svoj materinji, a mnoge južne države otvoreno se suprotstavljaju onome što na severu smatraju nametanjem jezika.

PROČITAJTE JOŠ:

Komentari (1)

slobodan p

30.07.2020 21:08

"Rešili da izbace engleski jezik iz škola!" - I treba da ga izbace jer nikad nece nauciti da pravilno izgovaraju reci na engleskom. - Slusati nekog Indijca i Pakistanca kako govori engleski uzivo je tiha strava a jos gore je kad vam se iz stranog kol-centra ili podrske kupcima javi neko od njih.