Reka Sava
Alo.rs/V.Đ.

U rukavcu Save kod rimskog grada Andautonija pronađen je žrtvenik rečnom božanstvu, bogu Savu (latinski Savus), dobrom duhu i zaštitniku plovidbe. Danas se nalazi u Arheološkom muzeju u Zagrebu.

Rađa se u Sloveniji spajanjem Save Dolinke i Save Bohinjke. Prolazi malom Ljubljanom prema većem Zagrebu, skupljajući putem pritoke, a završava u najvećem od tri glavna grada koja spaja: Beogradu, gde je na ulazu u Dunav široka gotovo 300 metara.

Reka Sava

Alo.rs/V.Đ.

Reka Sava, Foto: Alo.rs/V.Đ.

Za vreme sušnih perioda tj. niskog vodostaja, plovidba može biti obustavljena. To su na svojoj koži naučili Francuzi kada su u 19. veku poslali svoj brod iz Siska za Beograd, a on je zbog niskog vodostaja stao u Slavonskom Brodu. Tek nakon mesec dana mogao je nastaviti svoj put.

Savska promenada reka Sava

Alo!/Ana Paunković

Savska promenada reka Sava, Foto: Alo!/Ana Paunković

Sava ima i svoj dan a to je 01. Jun. Dan reke Save se obeležava kako bi se podsetilo na njen značaj za sve zemlje kojima prolazi, njenu ekološku, ekonomsku i kulturnu vrednost.

Nemojte zaboraviti da je čak 64 % njenog toka zaštićeno u različitim kategorijama pa se u skladu sa ovom činjenicom i ponašajte i trudite se da ovu prelepu reku ostavimo lepom i generacijama koje dolaze.

Pročitajte još: