HAOS U HRVATSKOJ Računi 47.000 ljudi osvanuli na izvolte, IT stručnjaci u Zagrebu pokušavaju da zaustave katastrofu

Procureli su podaci više od 47.000 korisničkih računa sa domenom koji završava na ".hr", pri čemu je lozinka za čak više od 24.000 korisnika dostupna u čistom tekstualnom obliku, izveštava portal Index, pozivajući se na izveštaj Karnet Nacionalnog CERT-a.

Andrej Plenković, Hrvatska
Andrej Plenković, Hrvatska, Foto: Tanjug/AP

"Koristeći izložene korisničke podatke hakeri mogu izvoditi dalje napade, a šteta može biti značajna", kažu iz CERT-a.

Dodaju da je zato veoma važno da se u najkraćem roku svi korisnički podaci zaštite prema uputstvima Nacionalnog CERT-a.

Da li su vaši podaci na internetu bezbedni?

Ukupan broj glasova: 54

  • Da: 28% (15)
  • Ne: 72% (39)

"Tokom narednih dana Nacionalni CERT će vlasnicima pogođenih korisničkih računa poslati obaveštenje o kompromitovanim podacima sa uputstvom kako da zaštite svoj korisnički nalog", napominje se u informaciji..

Takođe se navodi da je do curenja podataka hrvatskih korisničkik računa došlo u jednom od najvećih slučajeva hakovanja u istoriji, u okviru kojeg je postalo javno dostupno više od 23.000 baza podataka, prema izveštaju Karnetovog Nacionalnog CERT-a.

Za kolekciju baza se veruje da je potekla s privatnog hakerskog foruma Cit0Day.in, koji mnogi napadači koriste kako bi prikupili što veći broj korisničkih imena, adresa elektronske pošte i čak lozinki u obliku čistog teksta. Sama kolekcija sadrži više od 226 miliona jedinstvenih korisničkih računa.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi