Struja,utičnica
Alo.rs
Struja,utičnica

Alo.rs

Struja,utičnica, Foto: Alo.rs

Jedan od njih je i ostavljanje uključenih uređaja koje ne koristimo poput punjača, laptopova, tableta...

Moderan život ubrzanog tempa ne ostavlja nam mnogo vremena da razmišljamo o štednji i o očuvanju okoline, ali uz pomoć ovih jednostavnih saveta uspećete da uskladite obe komponente života, a usput i da uštedite.

Održavanje frižidera i zamrzivača napunjenim može uštedeti zaista mnogo tokom godine. To je zato što je pun zamrzivač frižidera u stanju bolje da reguliše temperaturu nego kada je prazan.

Ipak, umesto da preterano kupujete hranu, bilo koje prazne prostore u frižideru možete napuniti posudama, bokalima sa vodom ili posudama za led.

Ako mislite da će vam ostavljanje uključenog bojlera uštedeti energiju i novac, grešite. Mnogo je efikasnije i jeftinije uključiti ga samo kada vam zatreba i ugasiti kad završite sa tuširanjem.

Takođe, električni grejači su ujedno i jedan od najvećih potrošača energije. Iako mnogi veruju da njihovo korištenje za zagrejavanje jedne ili dve prostorije može biti jeftinije od uključivanja centralnog grejanja, potrošnja energije je zapravo jednaka zagrejavanju celog vašeg doma centralnim grejanjem.

Još jedna prastara greška koju ljudi još rade je stavljanje premalo odeće u veš mašinu. Ova navika vas zaista može osiromašiti.

Međutim, jedan od najvećih krivaca za rasipanje energije je ostavljanje električnih uređaja uključenih u utičnice dok se ne koriste.

Punjači telefona jedan su od najgorih potrošača energije i mogu vas koštati i do 10.000 dinara neiskorišćene energije godišnje, što iznosi oko 832.000 dinara tokom celog života.

Ostali uređaji koji su glavni krivci za iscrpljivanje energije kada su van upotrebe su laptopovi, tableti i noćne svetiljke.

Neki će uređaji, poput AC adaptera i dalje telefon napajati energijom čak i kada je baterija potpuno napunjena.

Pročitajte još

Komentari (2)

i ugasiti kad završite sa tuširanjem

19.10.2020 14:57

Ako vas do tada ne ubije struja....

zzika

20.10.2020 12:11

"10.000 dinara neiskorišćene energije godišnje" Ajde ... Baš me zanima kako je taj što je računao došao do tog rezultata ?