Pauk
printscreen

 

Pauk

printscreen

Pauk, Foto: printscreen

Grupa studenata i njihov profesor sa Nacionalnog autonomnog univerziteta u Meksiku nedavno su otkrili novu vrstu violin pauka u Meksičkoj dolini, platou u centralnom Meksiku, u kom se uzdižu planine.

Nazvan je "Loxosceles tenochtitlan", a ime je omaž drevnoj prestonici actečkog carstva, gradu Tenočtitlan. Paukovi koji pripadaju ovoj vrsti nazvani su violina paucima zbog šare na leđima koja podseća na ovaj instrument. Od 140 vrsta koje postoje u svetu, u Meksiku obitava bar njih 40.

Ugriz violina pauka nije fatalan, ali može da izazove mnogo problema i traži medicinsku negu. Počinje kao otok koji ne boli mnogo, menja boje iz purpurne u pink.

Moćan otrov koji izaziva nekrozu
Lako može da se pomeša sa infekcijom kože. Međutim, mnogi pauci koji pripadaju ovoj vrsti imaju moćne otrove koji razaraju tkivo, od kojih meso trune, što je proces koji se naučno zove nekroza. Koncentracija otrova može da varira, ali naučnici sumnjaju da većina, ako ne i sve vrste imaju ovaj otrov.

Rana na koži može da se održi i nekoliko meseci. Ozbiljne bolesti i smrt su retki, ali ponekad može da bude potrebna i intervencija plastičnog hirurga.

Kritično može da bude prva 24 sata, ponekad i do 48 sati, kada počinju da se vide efekti ujeda. Violina paukova ima u prašnjavim podrumima, skladištima i svuda gde ima mnogo pukotina u koje mogu da se zavuku. Dobra vest je da ova vrsta izbegava ljude, pa otud i drugi naziv za njih, pauk usamljenik.