Ptica, jato, nebo, sloboda, priroda
Shutterstock, ilustracija
Ptica, jato, nebo, sloboda, priroda

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Svake večeri stanovnici novobeogradskog Bloka 37 posmatraju kako se sa vrha zgrade ptica bukvalno baci, a onda raširi krila i poput aviona malo se nakrivi i munjevitom brzinom sjuri na krošnju drveta! Šta je to?

Pročitajte još:

U Srbiji se može videti oko 360 vrsta ptica, a u Beogradu najmanje 150! Većini vrsta prija život u gradu, a većina bira mirnije prostore u parkovima, na sportskim terenima i gradskim grobljima. Međutim, grabljivice biraju stan tamo gde je najveća gružva!

Soko je "gradski lik"

Vetruška je jedna je od retkih grabljivica koja se savršeno prilagodila na gradski život. Gnezdi se na soliterima, crkvama, dalekovodima, pa čak i uz najprometnije puteve. Hrani se sitnim sisarima, naročito mišolikim glodarima.

- Verovatno vide vetrušku, a u Beogradu ima oko 100 parova ovih sokolova, a dobila je ime po savršenom letu i lakoći korišćenja vazdušnih struja - kažu u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica.

Vrana, Gavran

Shutterstock

Vrana, Gavran, Foto: Shutterstock

Između soliltera se često mogu videti i divlje guske, ali i golubovi, kosovi, gugutke, svrake, vrane, gačci... Može da se čuje i kucanje detlića, a od manjih ptica tu su velike i plave senice, laste, brgljezi i, naravno, vrabac.

U gradu drugačije pevaju

Ptice u gradu drugačije pevaju. Senice pevaju višim tonalitetom, jer se niži ne čuju od buke, dok druge vrste koje ne mogu da se prilagode zbog buke sve manje cvrkuću.

Malih dživdžana nema u većem broju jer im jaja jedu svrake i vrane koje su prave gospodarice drvoreda i beorgadskih parkinga.

Vrabac

Pixabay

Vrabac, Foto: Pixabay

Na Kalemegdanu se može videti veliki broj ptica koje povremeno nadleću i centar grada, a pažljivi posmatrač može da vidi i orla belorepana kako nadleće Narodno pozorište! Ruševine i napuštene zgrade su idealna su mesta za gnezda.

Kalemegdan, priroda, zelenilo

Alo.rs/V.Đ.

Foto: Alo.rs/V.Đ.

Kako ih prepoznati:

- Crvenrepka je pepljasto siva, a trbuhu bela, a rep crven.

- Vetruška ima zašiljena krila na krajevima i dugačak rep oivičenom crnom prugom. Mužjak ima sivoplavu kapicu i rep.

- Svraka je crna, a krila su bela. Agresivna je u vreme parenja.

- Gačac je crn, ali ima beli kljun, živi u Bulevaru kralja Aleksandra.

- Vrana je pepljasto siva, a obožava kontejnere.

- Šumska sova je kestenjasto smeđa, živi u gradskim parkovima i oglašava se sa: "Hu.huu".

- Sova ušara voli drvorede, smeđa je, ima savijen kljun.

U Beogradu se može videti, najmanje, 150 vrsta ptica. Najprivilegovaniji su stanovnici Kikinde u čijem gradu postoji najveće stanište sova ušara sa više od 700 primeraka.

Preporučujemo: