Bolovi u stomaki, bol u stomaku
Profimedia
Bolovi u stomaki, bol u stomaku

Profimedia

Bolovi u stomaki, Foto: Profimedia

*Bolest koja može odneti život

*Prevencija se smatra najbitnijom - redovni pregledi kod ginekologa

*Jedan od čestih simptoma jeste nadutost koju žene pogrešno pripisuju tegobama sa varenjem

 

Rak jajnika pogađa uglavnom žene u perimenopauzi i postmenopauzi, a često se naziva tihom bolešću zbog simptoma koji se pojavljuju tek u uznapredovalom stadijumu.

Rak jajnika je deveti rak koji se javlja kod žena. Postojanje tumora se često kasno utvrdi kada rak već metastazira na druge organe. Ako se prepozna na vreme, lečenje daje dobru prognozu.

Pročitajte još:

Većina žena koje su obolele navode nadutost koja nestaje i pojavljuje se kroz duže razdoblje kao prvi simptom koji su osetile. Osim toga, neke žene nisu mogle da jedu i nisu imale apetit nakon što već dugo nisu jele.

Simptomi za otkrivanje tumora jajnika

- nadutost i gasovi

– neobjašnjiv osećaj sitosti

– bol u stomaku

– teškoće pri mokrenju

– bol u leđima i karlici

– oticanje stomaka

U lečenju je najbitnije rano otkrivanje simptoma. Rezultati lečenja su povoljniji u ranim stadijumima bolesti. Ako se rak otkrio tada, šanse za potpuno izlečenje su od 70-100 odsto. U drugom stadijumu padaju na 50-70 odsto, pa do poslednjeg stadijuma na 10-20 odsto. Posebno ako spadate u rizičnu grupu potrebni su vam česti ginekološki pregledi gde će lekar vaginalnim i ultrazvučnim testom postaviti moguću sumnju na rak jajnika.

Prevencija raka jajnika teško je odrediva, ali postoje neka pravila. U smislu sprečavanja pojave raka može se preporučiti uzimanje oralnih kontraceptiva. Ženama koje imaju pozitivnu porodičnu amnezu i ne žele više da rađaju, ili su starije od 40 godina, mogu odstraniti jajnike kako bi sprečile mogući nastanak.

Ovaj lek ženama spasava život

Najnovija istraživanja su pokazala kako mala doza aspirina može smanjiti rizik od raka jajnika za četvrtinu.

Ovo istraživanje sprovedeno je na Harvardu, a učestvovalo je 205.000 žena. Istraživanje je pokazalo kako one koje su redovno uzimale četvrtinu doze leka imale su manje šanse da obole od raka.

Inače, aspirin se koristi kao lek protiv bolova još od vremena starih Egipćana koji su otkrili da on pomaže kod bolova na porođaju. Poslednjih godina naučnici su otkrili da ovaj jeftini lek ima mnogo širu primenu. On razređuje krv i smanjuje upale i zbog toga može da se koristi u lečenju različitih bolesti.

Aspirin tableta lekovi

Profimedia

Tableta , Foto: Profimedia

Aspirin lekari prepisuju kako bi pacijentima smanjili probleme sa srcem jer sprečava nastanak krvnih ugrušaka. Dokazano je da pomaže u smanjenju rizika od raka creva, a sada je sa Harvarda stigla potvrda da može da se koristi i u prevenciji raka jajnika.

Drugo istraživanje je pokazalo da lekovi protiv bolova kao što su ibuprofen i naproksen zapravo povećavaju rizik od raka jajnika. 10 tableta nedeljno nekoliko godina povećavaju rizik od raka jajnika za 19 posto.

Pre uzimanja aspirina, potrebno je da se konsultujete sa svojim lekarom i nipošto ga nemojte uzimati na svoju ruku.

BONUS VIDEO: Beograđani otkrili šta rade na plus 40: Muke tek predstoje!