INFORMACIJA KOJA ĆE VAS IZNENADITI Većina građana ovo sigurno ne zna - ova pesma bila je prva himna Srbije!

"Marš na Drinu" i "Bože pravde" sigurno su daleko poznatije rodoljubive pesme, ali je u vreme Prvog Srpskog ustanka pevana pesma Dositeja Obradovića "Vostani Serbije".

Srbija Zastava Srbije
Srbija Zastava Srbije, Foto: Shutterstock

Kada su beogradske dahije u Valjevu na prevaru prizvale i posekle ugledne srpske domaćine, sa narodnim ustankom više nije moglo da se čeka. Odmah te zime, 1804. godine, na zboru u Orašcu za vođu je izabran Karađorđe, i on je ubrzo podigao na noge sve u Beogradskom pašaluku što je moglo da nosi oružje.

Daleko odatle, u Trstu, jedan Srbin se naročito obradovao vestima iz "zemlje praroditelja". Bio je to Dositej Obradović, nekadašnji monah fruškogorskog manastira Hopovo. On je već imao šezdeset pet godina i za sobom bogat život putnika, prosvetitelja, učitelja i književnika.

Dositej Obradović
Dositej Obradović, Foto: Youtube /Print scren

Konačno zaradivši za udoban život, nastanio se u gradu koji je tada bio glavna luka austrougarske prekomorske trgovine. Ali, na vest o ustanku u Srbiji, Dositej je otkazao dotadašnju prividnu podaničku vernost caru u Beču i bez oklevanja stao uz ustanike.

U rodoljubivoj groznici i želji da na sve moguće načine pomogne svojoj  braći, Dositej je u jednom dahu ispevao i stihove pesme "Vostani Serbije" koji su se kasnije nalazili i u konkurenciji za službenu himnu Srbije.

Posvetio ju je Karađorđu, a obraćao se majci Srbiji: "Vostani, Serbije! Davno si zaspala, u mraku ležala. Sada se probudi, i Serblje vozbudi!" Tako je Prvi srpski ustanak dobio svoju himnu.

Dositejeva pesma "Vostani, Serbie!" dugo je čekala da bude komponovana, kao što je i u njenim stihovima "Srbija dugo čamila". Tako je živela sve do Prvog svetskog rata. Tek neku deceniju po oslobođenju dobila je muzičko ruho i to ne jedno, nego tri. Melodije za "Vostani Serbije" komponovali su, svako na svoj način, Vartkes Baronijan, Zlatan Vauda i Ljuba Manasijević.

Najpoznatiju melodiju za "Vostani, Serbie" napisao je Vartkes Baronijan i to više od vek i po od kada su nastali stihovi. Posle raspada SFRJ himna Prvog srpskog ustanka našla se u konkurenciji za himnu nove Srbije, uz Marš na Drinu i "Bože pravde".

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi