Lepo vreme, toplo, sunčano, Knez Mihailova, Beograd
Kristina Bezbradica / Alo!
Mobilni telefon, poruke, sms, kuckanje

Profimedia

Ilustracija, Foto: Profimedia

Korisnici mobilnih telefona u raznim delovima sveta danas su se suočili sa gubitkom signala, nestankom podataka i nemogućnošću glasovne ili SMS komunikacije zbog poremećaja koji su pogodili mnoge telekomunikacione operatere.

Pročitajte još:

 

O2, koji je u vlasništvu španske kompanije Telefonika, naveo je da su korisnici Tesko Mobajla, Ski Mobajla i GifGafa, koji koriste njegovu mrežu, takođe pretrpeli nestanak podataka.

Iz britanske kompanije su dodali da su i drugi operateri širom sveta registrovali poremećaje, ali nisu naveli nijednu kompaniju.

- Jedan od naših eksternih dobavljača identifikovao je globalni problem softvera u svom sistemu koji je uticao na nas. Mislimo da su pogođeni i drugi mobilni operateri širom sveta - poručili su u saopštenju.

Danas su takođe na nekoliko sati bile prekinute usluge mobilne telefonije SoftBank grupe u nekim delovima Japana, čiji su korisnici imali problem sa pozivima i razmenom tekstualnih poruka, uoči berzanskog debija te kompanije, tj. inicijalne javne ponude koja bi sa iznosom od oko 21 milijarde dolara trebalo da bude jedna od najvećih na svetu.

 

Problemi sa mobilnim uslugama počeli su rano popodne po lokalnom vremenu i postepeno su otklanjani, a ovim problemom je pogođeno preko 40 miliona korisnika.

Usluge fiksne telefonije nisu bile pogođene.