požar u Australiji
printscreen/twitter
požar u Australiji

printscreen/twitter

požar u Australiji, Foto: printscreen/twitter

Ljudi su bili oduševljeni saznanjem da se biljke u požarima opustošenim područjima Australije ponovo obnavlja, a slike zelenila i biljnog života koje ponovo niče iz pepela dotaklo je srca mnogih ljudi.

Fotografije je napravio lokalni fotograf Marej Lav u oblasti Kulnara. Želeo je da dokumentuje područja pogođena stravičnim požarima kao i da se nakratko odvoji od svojih "normalnih obalnih slika izlazaka sunca", a na putu za oblast Kulnura zaustavio se na ivici nacionalnog parka Dhurag, u maloj nastanjenoj zajednici koja je uglavnom preživela požar. Penzionisani inspektor vozila objasnio je:

Pepeo sa tla se podizao u vazduh svakim našim korakom dok smo hodali među krošnjama drveća u jezivoj tišini i tišini koju samo požari ovog intenziteta mogu da proizvedu.

- Kada sam ugledao da se biljke oporavljaju nakon haosa koji su prouzrokovali požari, to mi je dalo nadu. To je bio znak obnove koju smo tražili. Bili smo svedoci ponovnog rađanja šume po kojoj je Australija toliko poznata. 

Njegove fotografije su postale viralne gotovo odmah nakon što ih je objavio na Facebook-u. U svom postu, gospodin Lav je objasnio:

- Upustio sam se danas u oblast zahvaćenu požarima da napravim neke fotografije o tome kako grm biljke Osi reaguje na vatru i način na koji se regeneriše i oživljava. Čak i bez kiše, život izvire kroz izgorelu koru iz srca drveća i životni ciklus počinje iznova. Tako je drago videti kako grm ponovo oživljava. 

On je podstakao ljude da dele fotografije i nadu koju one simbolizuju, a u postu je napisao:

- Nisam ni u svojim najluđim snovima, predvidio neodoljiv odgovor na moje fotografije koje sam video. To i ponižava i razgaljuje srce.