Nemiri u Libanu
AP/Tanjug
Nemiri u Libanu

AP/Tanjug

Nemiri u Libanu, Foto: AP/Tanjug

Turčin je prilično pogodio, jer ovo, definitivno, nije bila dobra godina za SAD koju su pogodile udružene snage epidemije, međurasnih sukoba i elementarne nepogode.

Turčin nije samo izgovorio, nego je i objavio tekst u "Journal of Peace Research" u kojem je analizirao situaciju i najavio nasilje, pobune, terorizam i ostale nesreće u SAD od 1780. Pošto je matematičar koristio je šemu: dug period mira koji prati nasilje.

Zaključio je da je početak 19. veka bio najmirniji period, kao i sredine 20. veka. Oscilacije se ponavljaju na 50 godina, pa ga je bilo 1870, 1920. i 1970. godine. Zaključio je da nasilje treba ponovo očekivati 2020. godine.

Preporučujemo:

Turčin ima teoriju, dakle, da se nasilje ponavlja na pola veka i da se ciklusi dešavaju u svim zemljama. Socijalna neravnopravnost povećava nezadovoljstvo i nasilje dostiže vrhunac. Stanovništvo se, zatim, smiri na 20 ili 30 godina, koliko traje da generacija mladih poraste, a problemi koji se "guraju pod tepih" onda ponovo izađu na površinu.

Na sve ove kritike Turčin je ponovo najavio tešku i burnu dekadu. "Trend sve nižeg životnog standarda i porasta elite će sigurno dovesti do konflikta i nasilja. Situacija se neće smiriti jer se intra-elita međusobno bori za bogatstvo i resusrse između već dobro povezanih političara. Sitnica će biti okidač!", napisao je Turin u meilu magazinu "Live Science".

Sociolog Džek Goldstoun sa Univeziteta Mejson u Virdžiniji je uveren da će dvadesete godine 21. veka u istoriji biti upisane kao "turbulentne" i prelomne.

- Pandemija i policijska brutalnost su bili okidač da se oslobodi nasilje koje se godinama gomila, a isto predviđanje kaže da će ovo biti izuzetno opasna godina ako pritisak nezadovoljstva ne popusti, dok će naredne godine sve do 2030. biti još gore - kaže Goldstoun.

Ovaj naučnik se slaže sa Turčinom da cikluse nasilja ne vodi sudbina već činjenica da li je društvo sposobno da se izbroi sa problemima.

Verujete li u proročanstva?

 

- U poslednjih 40 godina SAD je zemlja užasne socijalne neravnopravnosti, jezive političke polarizacije, ogromnih dugova i vladine disfunkcije, a sve to može da promeni samo duboka reforma - objašnjava Goldstoun.

Izbori u novembru će biti veliki test, jer stanje u SAD mogu da spasu samo korenite reforme koje može da sprovede ubedljiva pobeda kandidata, a najgora varijanta je da pobeda bude "tanka", jer će tada doći do otvorene borbe na ulicama - kaže Goldston.

U svakom slučaju, novembar 2020. godine biće preloman za budućnost SAD i institucije koje trenutno vladaju ovom zemljom.

Revolucija i rat

Ilon Oto, sociolog i ekonomista sa Potsdam instituta objavio je da to nije nikakva novost, jer je ljudska civilizacija prepuna uspona i padova.-Čim institucije ne mogu da odgovore na nove izazove dolazi do revolucije ili rata - kaže Oto.

Prekratka istorija!

Kada je rad objavljen otvorena je debata o "cikličnom nasilju svakih 50 godina" i koji ga razlozi izazivaju. Filozof Masimo Piljuči sa koledža Leman je ubrzo objavio da 230 godina američke istorije nisu dovoljne da se donese takav zaključak.