Fosil, elasmosaurus
Profimedia
Čudovište iz Loh Nesa

Profimedia

Čudovište iz Loh Nesa, Foto: Profimedia

Na ostrvu Sejmor, na Antarktiku, paleontolozi su otkrili fosilne ostatke ogromnog morskog reptila, od njuške do repa dugačkog 11 metara. Pretpostavlja se da je bio težak 15 tona, kao i da je živeo pre nekoliko miliona godina.

U pitanju je, najverovatnije, elasmosaurus (podvrsta pleziosaurusa - velikog morskog gmizavca mesoždera koji je živeo pre oko 200 miliona godina), za koga se zna da je živeo u Severnoj Americi u periodu krede, pre oko 70 do 93 miliona godina.

Krpelj Vađenje Krpelja

Shutterstock

Naučnici ističu da je ovo dugo očekivani dokaz da je to biće nekada plivalo okeanima.

- Godinama je to bila misterija. Uopšte nismo znali da li su u pitanju elasmosaurusi. To je bila neka neobična vrsta pleziosaurusa, za koju niko nije znao - rekao je Hoze O'Gorman iz Nacionalnog saveta za naučna i tehnička istraživanja Argentine za Nešenal džiografik.

Pročitajte još:

Fosilni ostaci životinja iz perioda krede i ranije su pronalaženi na Antarktiku, ali je ovaj jedan od najkompletnijih do sada. Inače, ogromni fosil je prvi put primećen 1989. godine, ali tadašnja ekspedicija nije raspolagala resursima da ga iskopa, prenosi Njuz hab.

Fosil, elasmosaurus

Profimedia

Fosil, elasmosaurus, Foto: Profimedia

Naučnici su, potom, još tri puta, 2005, 2012. i 2017. godine odlazili na Antarktik i vršili iskopavanja, kako bi izvukli fosilne ostatke teške ukupno 800 kilograma. Fosilizovane kosti još se sakupljaju.

Čudovište iz Loh Nesa

Profimedia

Čudovište iz Loh Nesa, Foto: Profimedia

Ono što je obožavaocima naučne fantstike posebno bitno jeste sličnost sa čuvenim čudovištem iz Loh Nesa, čija je najpoznatija, ujedno osporavana, fotografija objavljena 1934. godine u Lonodonu. 

 Luka Knežević

Screenshot Youtube