BOLJE I POLOVNA ZIMSKA NEGO LETNJA Promena guma jeste veliki trošak koji čeka sve vozače ali bezbednost nema cenu

Upotreba zimskih guma na sva četiri točka automobila obavezna od 1.novembra do 1. aprila, ako na putu ima snega, leda ili poledice. Kazne za neispravne gume su od 6.000 do 20.000 dinara, a za pravna lica od 100.000 do 800.000 dinara.zimske gume
zimske gume, Foto: shutterstock

Nadležni kažu - bolje i polovna zimska guma nego nova letnja. Zimski pneumatici su bezbedniji za upotrebu u zakonski propisanom periodu čak iako su kolovozi suvi - a posebno pri temperaturama nižim od 7 stepeni.

U slučaju da vozilo koje nema zimsku opremu izazove saobraćajnu nesreću - ono se tretira kao tehnički neispravno, samim tim snosi svu izazvanu štetu. Izvan naseljenih mesta obavezno je imati i lance, a u slučaju komercijalnih vozila i protivpožarni apara, lopatu i čekić za razbijanje stakla.

gume
gume, Foto: shutterstock

Za zamenu guma verovatno ćete morati da odvojite jedno prepodne.

Cena guma se otprilike kreću od nekih 3.500 dinara pa do nekih drastičnih cena 60 – 70.000 dinara zavisno od veličana pneumatika i vrsti pneumatika. Gužve su počele unazad 20-ak dana i idu u kontinuitetu, većina servisa radi uglavnom sa zakazanim terminima ali primaju i ljude koji nisu zakazani tako da se čekanja dešavaju i po sat, sat i po vremena da se uđe na red u servis.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi