Bugati
Shutterstock
Bugati

Shutterstock

Bugati, Foto: Shutterstock

Modeli od gline važan su deo dizajniranja automobila, još od pre gotovo sto godina, a sada "Bugati", proizvođač nekih od najskupljih automobila sveta, potpuno odustaje od njih i prelazi na isključivo računarsko dizajniranje.

Dizajniranje automobila uz pomoć modela od gline zaživelo je još krajem dvadesetih godina 20. veka.

Zahvaljujući modelima od gline, dizajneri i inženjeri mogu da vide u realnosti ono što su zamislili i da izmene dizajn ukoliko primete neke manjkavosti, pre nego što automobil uđe u proizvodnju.

Međutim, "Bugati", koji proizvodi izuzetno skupe automobile, ali je poznat i po dizajnu svojih vozila, rešio je da odustane od modela od gline i potpuno se preorijentiše na izradu u virtuelnom svetu, prenosi engleski časopis "Autokar".

Bugati

Shutterstock

Bugati, Foto: Shutterstock

To je izjavio Akim Anšajt, šef dizajnerskog odseka "Bugatija", kompanije koju su osnovali Italijani, sedište joj je u Francuskoj, a sada posluje u sklopu koncerna "Folksvagen".

Postepeni prelazak sa modela od gline na računarsko modelovanje počeo je još 2016, a sada će modeli od gline biti potpuno izbačeni, rekao je on.

Kako je dodao, dizajn u virtuelnoj realnosti donosi brojne prednosti - "brži je, jeftiniji i precizniji", naveo je Anšajt.

- Nisu vam više potrebne gomile gline i ogromni studiji za dizajn. Dovoljan je kompjuter i oprema za virtuelnu realnost. Umesto pravljenja ili menjanja modela od gline, inženjeri i dizajneri to sada mogu da urade gotovo odmah u virtuelnom svetu - rekao je on.

Po svemu sudeći, ovom odlukom dizajn će se poboljšati do savršenstva, ali će mnogi modelari, vajari i crtači ostati bez posla.