Fakultet Škola Učenik Đak Student Učenje Nastava Predavanje
Shutterstock
Fakultet Škola Učenik Đak Student Učenje Nastava Predavanje

Shutterstock

Fakultet Škola Učenik Đak Student Učenje Nastava Predavanje, Foto: Shutterstock

Profesor matematike iz Berana Veselin Rmuš je na Međunarodnoj konferenciji u Tokiju dokazao da je moguće konstruisati kvadraturu kruga, jedan od tri čuvena problema postavljena u antičko doba (od 600. do 450. godine p. n. e). Rmuš je tom prilikom dobio priznanje za najbolji rad koji je predstavljen iz oblasti matematike.

„Profesor Rmuš je rad pod nazivom ’Konstrukcije kvadrature kruga, udvajanja kocke i trisekcije ugla‘ u celini objavio u Vojno-tehničkom glasniku na engleskom jeziku 2017. godine, a tokom konferencije u Tokiju prvi put predstavio rešenje jednog od tri grčka problema — kvadraturu kruga i objasnio originalnu metodu za konstrukciju kvadrata iste površine kao dati krug uz upotrebu samo lenjira i šestara. Rmuš je došao do niza formula koje proizilaze iz njegove glavne formule za jednake površine kvadrata i kruga“, navodi se u saopštenju njegove ćerke Marine Rmuš.

Tokom Međunarodne konferencije primenjene matematike i fizike, koja je održana od 10. do 12. januara na Univerzitetu Čuo u Tokiju, na kojoj je 70 eminentnih matematičara i fizičara iz 21 države sveta predstavilo radove, profesor Rmuš je objasnio primenjivost njegovih formula u građevini i arhitekturi, prenosi RTCG.

„U svom dokazu pošao je korak napred, pa je osim površine kvadrata i kruga objasnio i da je moguće konstruisati piramidu i kupu jednake zapremine, uzimajući za primer Keopsovu piramidu“, navodi se u saopštenju.

Konferenciju u Tokiju je organizovalo Društvo istraživača Azije.