DOBIJA IME PO PREDSEDNIKU Prijateljski grad Beograda menja ime! Ovo su naši gradovi koji su to ranije učinili

Nije neuobičajena praksa

Kazahstan, predsednička palata
Kazahstan, predsednička palata, Foto: Profimedia

Glavni grad Kazahstana će promeniti ime i više se neće zvati Asatana, nego Nursultan, kao dugogodišnji predsednik ove bivše sovjetske države.

Astana, sa kojom je Beogad potpisao tzv. Protokol o namerama u novembru 2016. godine, nije jedini veliki grad kome je ime promenjeno, a na spisku se nalaze i srpski gradovi.

Beograd je nekada bio Singidunum

Beograd su pod nazivom Singidun osnovali Kelti u 3. veku pne e, pre nego što je postao rimsko naselje Singidunum.

Beograd
Beograd, Foto: Alo!/Masanori Jošida

Slovensko ime „Beligrad” (od staroslovenskog Bѣlgradъ i kao Bѣligradъ) prvi put je zabeleženo 878. godine, dok je grad bio u sastavu Bugarskog carstva, za vreme vladavine cara Borisa I, u čemu je sadržan utisak izgleda tadašnje tvrđave.

I mnogi drugi gradovi u Srbiji su nekada imali druga imena. Najčešće je to slučaj sa onima koji su nekada bili rimska i keltska naselja. Niš je u rimsko doba bio Naisus, Zemnu je bio poznat kao Taurunum, Sremska Mitrovica je bila Sirmijum...

Zrenjanin, Petrovgrad
Zrenjanin, Petrovgrad, Foto: zrenjanin.rs

Od Bečkereka do Zrenjanina

Bečkerek je bilo ime koje je grad nosio šest vekova, u upotrebi je od prvih pisanih tragova o naselju (početak XIV veka) do 1935. godine, kada dobija naziv Petrovgrad, po kralju Petru I Karađorđeviću. Današnje ime dobija nakon Drugog svetskog rata, po revolucionaru Žarku Zrenjaninu. Ne postoje verodostojna objašnjenja o poreklu i značenju imena Bečkerek, koje se izgovaralo u raznim varijantama.

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi