Kazahstan, predsednička palata
Profimedia
Kazahstan, predsednička palata

Profimedia

Kazahstan, predsednička palata, Foto: Profimedia

Glavni grad Kazahstana će promeniti ime i više se neće zvati Asatana, nego Nursultan, kao dugogodišnji predsednik ove bivše sovjetske države.

Pročitajte još:

Astana, sa kojom je Beogad potpisao tzv. Protokol o namerama u novembru 2016. godine, nije jedini veliki grad kome je ime promenjeno, a na spisku se nalaze i srpski gradovi.

Beograd je nekada bio Singidunum

Beograd su pod nazivom Singidun osnovali Kelti u 3. veku pne e, pre nego što je postao rimsko naselje Singidunum.

Beograd

Alo!/Masanori Jošida

Beograd, Foto: Alo!/Masanori Jošida

Slovensko ime „Beligrad” (od staroslovenskog Bѣlgradъ i kao Bѣligradъ) prvi put je zabeleženo 878. godine, dok je grad bio u sastavu Bugarskog carstva, za vreme vladavine cara Borisa I, u čemu je sadržan utisak izgleda tadašnje tvrđave.

Preporučujemo još:

I mnogi drugi gradovi u Srbiji su nekada imali druga imena. Najčešće je to slučaj sa onima koji su nekada bili rimska i keltska naselja. Niš je u rimsko doba bio Naisus, Zemnu je bio poznat kao Taurunum, Sremska Mitrovica je bila Sirmijum...

Zrenjanin, Petrovgrad

zrenjanin.rs

Zrenjanin, Petrovgrad, Foto: zrenjanin.rs

Od Bečkereka do Zrenjanina

Bečkerek je bilo ime koje je grad nosio šest vekova, u upotrebi je od prvih pisanih tragova o naselju (početak XIV veka) do 1935. godine, kada dobija naziv Petrovgrad, po kralju Petru I Karađorđeviću. Današnje ime dobija nakon Drugog svetskog rata, po revolucionaru Žarku Zrenjaninu. Ne postoje verodostojna objašnjenja o poreklu i značenju imena Bečkerek, koje se izgovaralo u raznim varijantama.