Knem Mihajlo, oslobođenje Beograda
Reddit pr. sc.
Knem Mihajlo, oslobođenje Beograda

Reddit pr. sc.

Knem Mihajlo, oslobođenje Beograda, Foto: Reddit pr. sc.

Na današnji dan 1867. Turci su predali ključeve tvrđava i napustili Srbiju

Pre tačno 154 godine, 19. aprila 1867. Beograd se zvanično odvojio od turskih okupatora i postao srpski grad, a ključevi prestonice predati su knezu Mihailu Obrenoviću, koji je na belom konju dojahao na Kalemegdansku tvrđavu u pratnji srpskih vojnika.

Ključ Beograda je srpskom knezu predao dotadašnji zapovednik grada, Ali Riza paša, na svilenom jastučetu, priredivši veliku ceremoniju na Kalemegdanskoj tvrđavi. Turskim zastavama koje su se još uvek vijorile sa zidina pridružile su se tad i srpske zastave, a okupljeni narod veselo je povikao: "Slobodni smo!"

Ceremonija oslobođenja grada obeležena je topovskim pucnjima, čije su razarajuće zvuke Beograđani pamtili po rušenju i ubijanju, ali je tog 19. aprila topovska paljba sa kalemegdanskih zidina bila muzika za njihove uši.

Činu primopredaje ključeva prisustvovali su srpski i turski izaslanici. U toku ceremonije pročitan je carski ferman na srpskom i turskom jeziku, a kapetan Svetozar Garašanin zamenio je turske stražare srpskim vojnicima.

Ipak, najsvečaniji trenutak bio je kad se knez Mihailo popeo na konja "belca" i ponosno odgalopirao do konaka paše Ali Rize, gde mu je organizovana čast.

Iste večeri, knez je priredio veliki bal u zgradi Gradske opštine, a njegova rođaka Anka Obrenović okitila je sve dame posebnim kamelijama, naručenim iz Beča. Oni koji nisu bili pozvani na bal slavili su na gradskim ulicama, igrajući kolo uz srpsku i tursku muziku, prvi put posle vekova zatočenosti, slobodno vijoreći srpske zastave.

Narednih dana oslobođeni su Šabac, Smederevo i Kladovo, čime je srpski narod ponovo počeo da gaji nadu o potpuno nezavisnoj zemlji i proterivanju turskih okupatura. Turski vojnici ostali su na gradskim ulicama i tvrđavi još mesec dana, dok je sultan Beograd konačno napustio na leto, otplovivši Dunavom, ispraćen radosnim poklicima naroda i pucnjevima srpske vojske. Beograd je bio slobodan.

Na mestu na kom je pročitan ferman sultana Abdul Azisa i gde je knez Mihailo primio ključeve grada od turskog zapovednika Ali paše Rize, povodom stogodišnjice događaja postavljeno je "Spomen-obeležje predaje ključeva" koje se nalazi sa desne strane od glavne staze na koju se stupa iz Knez Mihailove ulice.