IMA SE, MOŽE SE Predsednik Turkmenistana otvorio zlatni spomenik omiljenom psu (VIDEO)

Predsednik Turkmenistana Gurbanguli Berdimuhamedov otvorio zlatni spomenik omiljenom psu odnosno ispunio je obećanje da će odati počast psu rase poznate kao alabaj.

Spomenik psu
Spomenik psu, Foto: Youtube /Print scren

Alabaj je lokalna "varijanta" ovčarskog psa i u Turkmenistanu se ova rasa smatra nacionalnim nasleđem, zajedno sa drevnom rasom trkaćih konja Ahal Teke.

Na državnoj televiziji, emitovan je izveštaj o otvaranju nove stambene četvrti u Ašhabadu. Predsednik je tim povodom otkrio i zlatnu statuu psa svoje omiljene rase, a to je srednjoazijski ovčar.

Novinari državne novinske agencije Turkmenistana pišu da statua od šest metara predstavlja simbol "dostojanstva i samopouzdanja" ove pasmine. U ceremoniji koju su pratili pesma i ples, jednom dečaku je svečano predato štene srednjoazijskog ovčara.

Ovo nije prvi put da predsednik Turkmenistana pokazuje ljubav prema životinjama na neobičan način. Takođe u glavnom gradu Ašhabadu, pre pet godina otkriven je spomenik koji prikazuje njega lično kako jaše na turkmenistanskom konju.

Ministarstvo kulture trenutno priprema materijal da kandiduje ove dve životinje, na koje su posebno ponosni u Turkmenistanu, za nematerijalno nasleđe pri Unesku.

Inače spomenici sa predstavama konja i psa delo su arhitekte, 71-godišnjeg Sargarta Babajeva. Predsednik ljubav prema domaćim životinjama izražava i poezijom, a ta ljubav čini se, sve više raste, kako država zapada u ekonomsku krizu, što dokazuju i nestašice hrane.

Ipak, izveštaji državnih medija o novom stambenom kvartu, koji je očigledno spreman za smeštaj više od 1.000 porodica, nisu odavali osećaj finansijske krize. Kvart uključuje 16 stambenih zgrada, tržni centar, dva bioskopa i teren za sport i razonodu, saopštila je državna informativna služba.

Nije bilo reči o troškovima gradnje, koje je nadgledala lokalna firma "Altin".

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi