Spomenik psu
Youtube /Print scren
Spomenik psu

Youtube /Print scren

Spomenik psu, Foto: Youtube /Print scren

Na državnoj televiziji, emitovan je izveštaj o otvaranju nove stambene četvrti u Ašhabadu. Predsednik je tim povodom otkrio i zlatnu statuu psa svoje omiljene rase, a to je srednjoazijski ovčar.

Novinari državne novinske agencije Turkmenistana pišu da statua od šest metara predstavlja simbol "dostojanstva i samopouzdanja" ove pasmine. U ceremoniji koju su pratili pesma i ples, jednom dečaku je svečano predato štene srednjoazijskog ovčara.

Ovo nije prvi put da predsednik Turkmenistana pokazuje ljubav prema životinjama na neobičan način. Takođe u glavnom gradu Ašhabadu, pre pet godina otkriven je spomenik koji prikazuje njega lično kako jaše na turkmenistanskom konju.

Ministarstvo kulture trenutno priprema materijal da kandiduje ove dve životinje, na koje su posebno ponosni u Turkmenistanu, za nematerijalno nasleđe pri Unesku.

Ipak, izveštaji državnih medija o novom stambenom kvartu, koji je očigledno spreman za smeštaj više od 1.000 porodica, nisu odavali osećaj finansijske krize. Kvart uključuje 16 stambenih zgrada, tržni centar, dva bioskopa i teren za sport i razonodu, saopštila je državna informativna služba.

Nije bilo reči o troškovima gradnje, koje je nadgledala lokalna firma "Altin".

Pročitajte još: