Kiša, nevreme, vremenska prognoza
Tanjug
Kiša, nevreme, vremenska prognoza

Tanjug

Kiša, nevreme, vremenska prognoza, Foto: Tanjug

Prema poslednjim istraživanjima, upravo je ova dugoročna kiša zapravo bila do sada nepoznati period izumiranja zbog vulkanskih erupcija i klimatskih promena.

U tom periodu nestala je trećina vrsta koje su živele u morima, uz takođe veliki broj izumrlih životinja i biljaka na kopnu.

Milionska kiša "očistila" je prostor za pojavljivanje vrsta kao što su dinosaurusi, ali i nekih koje i dalje postoje, zaključuju naučnici.

Dinosaurus

Shutterstock

Dinosaurus, Foto: Shutterstock

- Posle dugotrajnog kišnog perioda, usledila je erupcija novih vrsta. Brojne grupe vrsta koje danas imaju centralnu ulogu u ekosistemu, pojavile su se tada - kaže Jakopo del Korso, profesor geologije na Univerzitetu u Vuhanu.

Prema njihovim procenama, tada su se u okeanima pojavili planktoni, koralni grebeni, a na zemlji žabe, gušteri, krokodili, kornjače…

Autori studije o ovom periodu veruju da je kišu koja je trajala milion godina izazvalo polje lave poznato kao Vrangelija koje je pokrivalo hiljade kilometara u današnjoj Kanadi.

Tako velika količina gasova izazvala je ekstremne klimatske promene. Klima je postala znatno vlažnija, kiše su postale uobičajene, a okeani su postali kiseliji, što je dovelo do istrebljenja brojnih vrsta.

Pročitajte još: