Južna Italija
Printskrin
Južna Italija

Printskrin

Južna Italija, Foto: Printskrin

 

Svako ko se naseli u regionu Molize u južnoj Italiji dobijaće tri godine mesečnu pomoć od 700 evra. Postoji, međutim, nekoliko začkoljica. Mesto u koje se ljudi dosele mora da ima manje od 2.000 stanovnika, a pridošlice moraju da započnu neki posao.

„Ukoliko bismo samo ponudili novčanu pomoć, to bi izgledalo kao milostinja. Želeli smo da uradimo više. Želeli smo da investiramo u ljude. Mogu da otvore neki posao — pekaru, prodavnicu, restoran, bilo šta. Ovo je način da udahnemo život u naša mesta istovremeno povećavajući populaciju“, istakao je Donato Toma, predsednik Molizea, prenosi RTS.

On je najavio i da će svaki gradić sa manje od 2.000 stanovnika dobiti 10.000 evra mesečno sa kojima može da promoviše kulturne sadržaje.

„Ovde se ne radi samo o povećanju populacije. Ljudima su potrebni infrastruktura i razlog da ostanu, inače će sve biti uzalud i za nekoliko godina vratićemo se na početak“, naveo je Toma.

Prema brojkama Instituta za statistiku Italije, Molize ima 305.000 stanovnika i nalazi se među regionima koji su izgubili najviše stanovnika proteklih godina. Tu oblast je od 2014. godine napustilo više od 9.000 ljudi.

Pročitajte još:

 

Prošle godine je umrlo ili se odselilo više od 2.800 stanovnika, što je za skoro 1.000 više nego 2017. godine. U devet gradova te oblasti 2018. godine nije rođenja nijedna beba.

Prvi put u poslednjih 90 godina broj italijanskih građana koji žive u Italiji pao je na 55 miliona, navodi institut.