magija, knjiga, moć
shutterstock
magija, knjiga, moć

shutterstock

Foto: shutterstock

U svakodnevnom govoru često koristimo reči koje smo negde čuli i prihvatili ih, a da zapravo ne znamo šta one znače. Mi smo im vremenom dali neko svoje značenje, a kako vam se u ozbiljnom razgovoru neko ne bi smejao, poslušajte savete lingvista.

Jedna od najčešćih grešaka je upotreba reči alternativa u značenju “mogućnost”. Alternativa je jedan od dva moguća izbora, dakle, nepravilna je upotreba u konstrukcijama kao što je “imamo više alternativa”.

Isto tako se reč ignorant neretko pogrešno koristi u značenju onaj koji ignoriše, zato što je pravo značenje ove imenice – neznalica.

Popularan izraz koji smo pokupili iz američkih serija i filmova jeste pridev ultimativan…

Obično kažemo da je nešto ultimativno dobro, kada hoćemo da kažemo da od toga bolje ne biva – iako ultimativan zapravo znači zadnji, poslednji. Takvih primera u Srbiji ima mnogo.

Kada sledeći put za nekoga poželite da kažete da je sujetan zato što se lako vređa kada ga kritikujete, prvo se konsultujte sa rečnikom.

Naime, sujeta po pravilu znači praznina, ispraznost, pa je onda sujetna osoba ona koja je isprazna, ali se diči nečim što zapravo ne poseduje. Drugi sinonim za ispraznost je taština.

Posebno su problematične reči koje se koriste sve češće iz pomodarstva. Tako je plagijarizam postao pomodna reč iako već dugo u srpskom postoje i plagijat i plagiranje, pa je ovaj izraz suvišan.

Biti euforičan…

Euforija je, prema postojećim rečnicima, stanje u kojem bolesnik oseća prijatno, vedro raspoloženje, tako da je pogrešna upotreba ove reči u značenju bes, uzbuđenje i slično.

Komentari (1)

Kalesu

28.02.2021 20:08

Ubedljivo najveća greška, takođe nespretna krađa iz engleskog jezika, je konstrukcija "najbolji (najveći, najjači...) IKADA (engl. best ever). U srpskom jeziku može biti dobar, bolji ili najbolji. Superlativ to podrazumeva, pa je "ikada" nepotrebno. Takođe, srpski jezik ne poznaje oblik "pretužan", jer se pridev "tužan" menja na isti način kao u prethodnom primeru. Obe greške često čitamo i u člancima novinara, pa i na ovom portalu.