Duhovi horor mrtvi duša raj smrt
Shutterstock
Duhovi horor mrtvi duša raj smrt

Shutterstock

Duhovi horor mrtvi duša raj smrt, Foto: Shutterstock

Džek Trbosek - mračno ime koji znaju svi na planeti. Serijski ubica koji je ubijao po Londonu krajem 19. veka nikad nije uhvaćen, niti mu se zna pravo ime. Ono što se zna je da je ukupno bilo pet žrtava, da je policija zvanično trojica osumnjičenih, ali niko nikad nije optužen za ta zlodela. Postoji bezbroj teorija ko je bio Džek Trbosek, a sad se pojavila nova, koja kaže da on nije ubijao prostitutke, kako se 13 decenija mislilo.

- Više od 130 godina postojala je teorija da je Džek Trbosek ubijao prostitutke, ali nije bilo tako, osim poslednje, to su bile nesrećne sredovečne žene sklone alkoholu - tvrdi Alan Mos, bivši policajac.

A kako je sve počelo...  Oko četiri časa ujutru. 31. avgusta 1888. godine u uličici Beks Rou u istočnom delu Londona Čarls Kros je pronašao prvu žrtvu prerezanog vrata. Ovaj siromašni kraj Vajtčapel danas je stecište alternativnog Londona, gej-klubova i pijaca, a u to vreme su ovde živeli najsiromašniji ljudi. Kraj su zvali "polni kontinent".

Meri En Nikols (47), koju su svi znali kao Poli, imala je petoro dece i muža koji ju je ostavio. Ona se odala alkoholu, ali nije bila prostitutka. Osam dana kanije pronađena je druga žrtva prerezanog vrata Eni Čepmen (42) koja je, takođe, imala dvoje dece, muža i problem sa alkoholom. Nije bila prostitutka. 

- Prvu vest o ubistvu objavila je "Pal Mal Gazeta", a onda su priču počeli da prate svi i imali su mnogo koristi - kaže Džudit Robstoum, kriminolog.

To je bilo vreme začetka štampe kada je 75 odsto muškaraca u Londonu bilo pismeno, štampano je čak 15 večernjih listova, novine su koštale peni i tiraži su postali astronomski! Policija je bila nemoćna i detalje ubistava je doznavala iz novina.

Poslednje ubistvo dogodilo se 9. novembra i bilo je, praktično, isprovocirano. Policija je imala osumnjičene, ali svi su imali alibi, nije bilo uhapšenih, pa su tiraži dramatično padali. Novine su stalno osvežavale priču o ubistvima, izmišljali imena ubici, ali ništa nije pomagalo. Sve dok nije stiglo pismo Londonskoj novinskoj agenciji. Navodno ga je napisao lično Džek Trbosek i tako se prvi put potpisao. Obećao je novo ubistvo.

Sledeća tri ubistva, a pre svega Elizabet Strajd, Šveđanke, koja, takođe nije bila prostitutka, nisu bila dosledna. Poslednje noći Džek Trbosek je napao Ketrin Edous (siromašna i sklona alkoholu, ali ne prostitutka) i Meri Džejn Keli (najmlađa i jedina prostitutka) desilo se u roku od sat vremena. Svima je nožem prerezan vrat, a Meri je bukvalno rasporena.

- Nova ubistva udahnula su život novinama koji su još tada stvorili famu oko toga da Džek Trbosek ubija prostitutke, što nije bilo tačno i danas je to dokazano, a ubica nije bio dosledan, pa današnja forenzika smatra da je reč o nekoliko njih - ističe Džudit Robstoum.

Poslednje noći Džek Trbosek je kredom na zidu kod tela napisao: "Jevreji neće biti optuženi ni za šta" i zauvek nestao. Jedna od teorija bila je da je reč o doktoru, druga da je obućar, treća da je neko iz kraljevske porodice, a danas policija misli da je reč o grupi ljudi.