Đura Jakšič
Youtube /Print scren
Đura Jakšič

Youtube /Print scren

Đura Jakšič, Foto: Youtube /Print scren

Bio je oktobar kada je stigao posle bivstvovanja sa Jovanom Jovanovićem Zmajem u Beču i pola godine učenja slikarstva u Minhenu. Imao je samo 23 godine i želeo je da živi od slikanja portreta i rada na ikonama. Međtuim, banatska ravnica prema njemu nije bila tako pitoma.

Živeo je skromno u kući Save Prekajskog oko koje se osećao miris balege. Atelje mu je bio još skromniji ali je on slikao i pisao jer to su bile njegove strasti.

Duge zimske večeri je provodio u krčmi "Kod belog krsta" pijući dobro vino i bermet iz Karlovaca. Vlasnik krčme Lazar Popović je imao dve ćerke - Milu i Anu, a Đura se neizmerno zaljubio u Milu.

Devojka u plavom

Youtube /Print scren

Devojka u plavom, Foto: Youtube /Print scren

Stalno ju je slikao i crtao ali nije imao hrabrosti da je zaprosi iako se svideo devojci. To se kasnije ispostavilo kao kobno jer je Milu preoteo drugi muškarac, takođe umetnik, ali glumac, koji je godinu dana kasnije došao u Kikindu. Bio je to reditelj i dramaturg Đura-Đurka Rajković koji je došao sa pozorišnom trupom iz Novog Sada. Mila se zaljubila u njega mnogo više i prihvatila je njegova udvaranja.

Mila nije htela da Đura odštampa pesmu tuge o njoj, ali je pesnik to učinio. Kansije, razočaran mnogo više u ceo život, hteo je da se zakaluđeri u manastiru Krušedol.

Njen portret, nazvan "Devojka u plavom" ostao je od Đure Jakšića u amanet srpskom narodu kao jedna od najznačajnijih slika koja može da stoji rame uz rame sa čuvenom "Devojkom sa bisernom minđušom" slavnog Vermera.