KO JE MISTERIOZNA DEVOJKA U PLAVOM Portret najveće ljubavi Đure Jakšića stoji rame uz rame sa Vermerovom "Devojkom sa bisernom minđušom" (VIDEO)

Kad "srce tuži" kod velikog pesnika i slikara onda nastaju u poezija i vredno umetničko delo, za buduće generacije, kao spomen na veliku ljubav. Ali, ko je bila devojka koju je voleo i u obe umetnosti ovekovečio Đura Jakšić?

Đura Jakšič
Đura Jakšič, Foto: Youtube /Print scren


1855. godine pesnik i slikar Đura Jakšić se obreo u Kikindi, pošto je zbog službe stalno menjao mesta boravka. Kao i svuda gde bi se zatekao, često je išao u kafane gde je u piću tražio utehu, povratak u život i inspiraciju.

Bio je oktobar kada je stigao posle bivstvovanja sa Jovanom Jovanovićem Zmajem u Beču i pola godine učenja slikarstva u Minhenu. Imao je samo 23 godine i želeo je da živi od slikanja portreta i rada na ikonama. Međtuim, banatska ravnica prema njemu nije bila tako pitoma.

Živeo je skromno u kući Save Prekajskog oko koje se osećao miris balege. Atelje mu je bio još skromniji ali je on slikao i pisao jer to su bile njegove strasti.

Duge zimske večeri je provodio u krčmi "Kod belog krsta" pijući dobro vino i bermet iz Karlovaca. Vlasnik krčme Lazar Popović je imao dve ćerke - Milu i Anu, a Đura se neizmerno zaljubio u Milu.

Devojka u plavom
Devojka u plavom, Foto: Youtube /Print scren

Branislav Nušić je ovako opisao Đurinu zaljubljenost: "Nije joj nikad ništa kazao, ali kad mu je bila prazna čaša, nije hteo drugi da ga posluži, čekao je dok Mila prođe kraj stola pa joj je ćuteći dodao čašu. A kad mu je ona donela punu bledog iđoškoga rampaša, on joj je pogledao duboko u oči, pogledao i ispio čašu do dna".

Stalno ju je slikao i crtao ali nije imao hrabrosti da je zaprosi iako se svideo devojci. To se kasnije ispostavilo kao kobno jer je Milu preoteo drugi muškarac, takođe umetnik, ali glumac, koji je godinu dana kasnije došao u Kikindu. Bio je to reditelj i dramaturg Đura-Đurka Rajković koji je došao sa pozorišnom trupom iz Novog Sada. Mila se zaljubila u njega mnogo više i prihvatila je njegova udvaranja.

Mila nije htela da Đura odštampa pesmu tuge o njoj, ali je pesnik to učinio. Kansije, razočaran mnogo više u ceo život, hteo je da se zakaluđeri u manastiru Krušedol.

Mila se udala za Rajkovića unovembru 1857. godine. Tri godine kasnije postala je glumica u njegovoj družini. Bila je jedna od prvih pozorišnih umetnica u Srbiji. Bila je i u Narodnom pozorištu u Beogradu, a u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu nekoliko meseci 1864. Igrala je epizodne uloge. Umrla je u dubokoj starosti, 1916, u Jelisavetgradu u Rusiji, trideset i osam godina posle Đure Jakšića, četrnaest godina nakon smrti muža Đurke Rajkovića.

Njen portret, nazvan "Devojka u plavom" ostao je od Đure Jakšića u amanet srpskom narodu kao jedna od najznačajnijih slika koja može da stoji rame uz rame sa čuvenom "Devojkom sa bisernom minđušom" slavnog Vermera.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi