Pupin
Shutterstock
Pupin

Shutterstock

Pupin, Foto: Shutterstock

Kosti Mihajla Pupina počivaju u groblju Bronksa pod simboličnim kamenim obeležjem. Usamljeni grob niko ne obilazi godinama a i kameno obeležje se vremenom nakrenulo.

Radmila Milentijević, profesorka koja je pokrenula inicijativu da se Pupinovi ostaci prenesu u Srbiju, kaže da je to veoma izvesno i moguće i da su za sada u pitanju samo papirološke procedure.

Profesorka

RINA

Profesorka, Foto: RINA
Grob

RINA

Grob, Foto: RINA

"O tome postoji i pisani trag u beleškama Nikolaja Velimirovića do kojeg sam došla. Mislim da je došao trenutak da se kosti čoveka koji je svetu podario otkrića kao jedan telegraf, telefoniju vrati u Srbiju u kojoj je rođen, koju je voleo i sanjao do kraja svog veka. Postoji apsolutna podrška države, ja sam o tome već razgovarala sa ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačić, a nedavno i patrijarhom Irinejem, koji daje blagoslov".

Za sada jedini problem predstavljaju potomci koji treba da potpišu saglasnost kaže Milentijević.

Priča o usamljenom grobu

U potragu za večnom kućom Mihaila Pupina uputio se i Gvozden Nikolić iz Čačka, autor emisije "Nećete verovati" , koji se i sam uverio da na velikom njujorškom groblju svetskom, a našem naučniku odavno niko nije ni sveću zapalio.

"Bio sam šokiran kad sam ispod kestena video jednu usamljenu betonsku klupu i kameno obeležje veoma skromnih dimenzija. Kad kažem skromnih, mislim da veći spomenik ima neki seljak iz Murtenice, nego čovek čiji su pronalasci promenili svet, naučnik na čijim delima počiva današnja civilizacija. Zanemeo sam kada mi je čuvar groblja kazao da tu retko ko svraća, i da većina ne zna čiji je to grob", kazao je Nikolić.

Dobitnik je mnogih naučnih nagrada, bio je član Američke akadamije nauka, Srpske kraljevske akademije i počasni doktor 18 univerziteta, a istoričari kažu da nije želeo da ode na onaj svet dok se nije pomirio sa još jednim našim velikanom, Nikolom Teslom.

Rođen je u selu Idvor kod Kovačice, uz pomoć crkvene opštine otišao je u Prag na studije, a posle prve godine odlučio je da svoju sreću okuša u dalekoj Americi. Da bi kupio brodsku kartu tada kao mladić, Pupin je prodao svoje knjige i odelo, a onda je na zapadu od dečaka čobanina postao profesor.