Mrav Insekt
Shutterstock
Mrav Insekt

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Iako se eksplodirajući mravi - Colobopsis explodens, pominju od 1935. godine, ovo je prvi put da je ta vrsta otkrivena i proučena.

Pet misija

Istraživači iz Austrije, iz Bruneja i Tajlanda ove mravlje bombaše-samoubice proučavali su tokom pet 30-dnevnih misija između 2014. i 2016. Tokom tog perioda uspeli su da ih prate u više gnezda.

Oni su otkrili da, kad njihovu koloniju ugrozi neki predator, pripadnici "kaste" malih radnika ovih mrava raznesu svoje telo. To, naravno, odmah dovodi do njihove smrti, ali delovi njihovih tela izbacuju toksičnu lepljivu tečnost iz žlezda koja ili ubija neprijatelja ili ga odvraća od daljih napada.

Sterilne ženke

Entomolog iz Beča Alis Lasini, član tima, kaže da kad se pojavi opasnost po koloniju, mravi se ne povlače, već će prvo napasti neprijatelja i zagristi njihove noge, a zatim stegnuti trbušne mišiće dok im tela ne eksplodiraju i otpuste opasnu žutu supstancu.

- Ta žuta tečnost nema neprijatan miris, već podseća na kari. Ipak, opasna je za napadače - kaže ona.

Radnici koji se žrtvuju su isključivo sterilne ženke, a njihova samoubilačka spremnost za odbranu nije retkost, objašnjavaju naučnici.