Par, veza, ljubav
Shutterstock
Par, veza, ljubav

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Nažalost, džeparce obično prestajemo da dobijamo kada odrastemo. Ali, neki ga i dalje dobijaju, ali ne od roditelja, već od partnera.

Da li bi voleli da Vas finansira partnerka/partner?

 

Naime, nekoliko parova je otkrilo da se tako uspešno nose sa novčanim problemima u braku.

Hiljadu funti džeparca

Aleksandra je u mladosti bila party devojka koja nije znala sa novcem, što je, kako kaže, opasna kombinacija.

- Ako sam videla nešto što sam htela, kupila bih to. Trošila sam više nego što sam zarađivala, pa sam upala u dug od 8.000 funti - objasnila je.

Uzela je nekoliko pozajmica kako bi otplatila dug. Onda je upoznala budućeg supruga Meta koji je računovođa. Ubrzo su se venčali i dobili dvoje dece.

Imali su zajednički račun u banci koji su zadržali do kraja njenog porodiljskog odsustva, kada je odlučila dati otkaz kako bi se brinula o deci.

- Odlučili smo da će mi muž od svoje plate davati džeparac. Tada sam dobijala 80 funti dečjeg dodatka mesečno, a Met mi je davao 600. Od toga bih plaćala hranu, izlaske, teretanu i časove muzike za decu. Nisam plaćala hipoteku i ostatak računa, ali ostalo bi mi još novca za zabavu - otkrila je Aleksandra.

Priznaje kako joj je bilo čudno da dobija džeparac nakon što je radila za platu. Met je napredovao u karijeri i sada joj daje 1.000 funti (oko 128.000 dinara) džeparca mesečno.

Deo nje želi da zarađuje i ponovno radi. - Ponekad sam kritična prema sebi, osećam se kao da nisam nezavisna i sram me toga - rekla je i dodala da se ponovno školuje.

Dug u koji se "uvalila" u mladosti ju je uplašio, a tvrdi kako je sada puno odgovornija sa novcem.

novac pare evro euri euri euro

Alo.rs/V.Đ.

Foto: Alo.rs/V.Đ.

Sve bi spiskao na piće i tetovaže

S druge strane, Žade daje svom nezaposlenom vereniku Tobiju 50 funti (oko 6.400 dinara) džeparca mesečno.

- Da se on brine oko naših finansija, ne bismo imali struju i hranu, već igrice ili nekakve ukrase - uverena je Žade koja je napustila dom sa 17 godina i naučila preživljavati s malom platom. S druge strane, Tobi bi "spiskao" svaki novčić na hranu, piće i tetovaže, a živeo je sa majkom i bakom pa se nikad nije morao brinuti oko plaćanja režija.

- Predložila sam mu džeparac. Nisam htela da se muči, dok ja pristojno zarađujem, ali nisam htela ni da ugrožava moju finansijsku sigurnost. Srećom, nije se uvredio i dosad nam dobro ide - otkrila je Žade.

- Tobi džeparac troši na pivo u pubu, cigarete i poneku nasumičnu kupovinu koja je samo njemu jasna. Dolazimo iz različitih pozadina, pa imamo različite poglede na novac. Ponekad priželjkujem da i on ima stabilan prihod, ali zasad se snalazimo - zaključila je 22-godišnja Britanka.

Nisam dobra s novcem

Riša i Rajan danas su u braku i imaju dve ćerke, a zajednički bankovni račun otvorili su samo dva meseca nakon upoznavanja. Razlog tome je što je Rajan pažljiv s novcem, dok Riša voli da se počasti kozmetikom, krpicama ili frizurom.

Zato Britanka svakog meseca od supruga dobija 100 funti (12.800 dinara) džeparca.

- Užasna sam s novcem, prodali smo stanove i uselili se zajedno u kuću pre šest godina. Tada je počeo da mi daje džeparac na moj predlog. Iskreno smo razgovarali o novcu i njemu se to činilo kao dobra ideja - priznala je Riša.

Tvrdi kako je danas bolja s novcem jer vodi svoj biznis i ima dvoje dece, pa su joj se prioriteti promenili. - Dizajnerske torbice mi više nisu privlačne, ali volim da se počastim bez paničenja da sam slučajno potrošila novac namenjen za režije. Finansijske brige mogu uticati na mentalno zdravlje, a naš dogovor to sprečava. Rajan i ja smo tim. Delimo novac, pa mislim da naš aranžman nije nefeministički - zaključila je.

Pročitajte: