FRANCUZI NA PRAGU OTKRIĆA LEKA ZA KORONAVIRUS Na plažama Bretanje postoji životinja čiji molekuli mogu da spasu svet

Ovo malo stvorenje se krije u pesku

 

Laboratorija
Foto: Shutterstock

Nova terapija sa molekulima morske gliste iz peska

Sve je počelo od slepog miša u Vuhanu, a čoveka će sada, možda, da spase morska glista sa atlantskih plaža u Bretanji! Francuski naučnici, naime, vrlo ozbiljno istražuju mogućnost da sastojci iz krvi ove životinje pomognu čoveku u borbi pritiv najtežeg oblika virusa korona, s ciljem da se izbegne priključivanje na respiratore. Prva ispitivanja direktno na ljudskim bićima vrše se ove sedmice.

Molekuli iz krvi morske gliste apsorbuju 40 puta više kiseonika od ljudskog hemoglobina, što se vidi kao izuzetna prilika da se pomogne ljudima koji imaju velikih teškoća s disanjem.

Ističe se da ne postoje problemi kompatibilnosti između čovekove krvi i molekula iz krvi ove životinje dugačke od 10 do 15 centimetara, koja živi uglavnom u pesku na plažama.

Laboratorija "Hamerina" iz mesta Morle je na osnovu sastojaka iz krvi morske gliste izolovala "transporter kiseonika" kroz ljudsku krv.

Sada će se ovi molekuli direktno ubrizgavati u krv ljudi da bi se izborili s kobnim ishodom kovida 19. Na ideju je došao biolog Frank Zal koji rukovodi pomenutim preduzećem, a koji je izgubio već dvoje prijatelja od nove opake bolesti.

U svemu mu je pomogao i profesor Loran Lantijeri, šef odeljenja plastične hirurgije u pariskoj bolnici "Žorž Pompidu" koji je već koristio ove molekule prilikom presađivanja kože lica.

Novu terapiju primiće deset dobrovoljaca u dve pariske bolnice, "Žorž Pompidu" i "Pitije Salpetrijer", a Nacionalna agenicija za bezbednost lekova već je dala saglasnost.

PORAST BROJA PREMINULIH

Broj preminulih od virusa kovid 19 u francuskim bolnicama povećan je juče za 10 procenata, na ukupno 6.494. Ukupan broj preminulih porastao na 8.911, U odnosu na 8.078 U nedelju, što je porast od 10 procenata.

Povezane vesti

 • Korisnik: penzioner
  07/04/2020 - 09:12
  Ajde bolje da napravimo listu koja država nije na pragu leka za Corona virus pa da zatvorimo ovu glupu priču pravljenje čarobnog leka koji će vrlo brzo korati svako od nas đebelo da plati da bi preživeo... ili će morati da ga unese i ako ne želi...
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi