Arktik
Profimedia
Arktik

Profimedia

Arktik, Foto: Profimedia

Tim naučnika Univerziteta Kembridž razmatra metode za poništavanje štetnih posledica klimatskih promena, uključujući i ponovno zamrzavanje Arktika, usisavanje štetnog viška ugljen-dioksida iz atmosfere i "ozelenjavanje" okeana.

BANATSKA VEŠTICA ZAVILA VLADIMIROVAC U CRNO Baba Anujka je bila prvi serijski ubica u Srbiji: Nećete verovati čime je ubijala ljude i koliko njih je nosila na duši!

Centar za obnovu klime deo je Inicijative za budućnost bez emisije štetnih jedinjenja ugljenika, koju vodi dr Emili Šakberg. Koordinator projekta, profesor Dejvid King, bivši glavni naučni savetnik i specijalni predstavnik za klimatske promene britanske vlade, objasnio je da vreme "više nije na našoj strani".

- Ono što uporno radimo, novine koje uvodimo i ono što nameravamo da uradimo u narednih 10-12 godina odrediće budućnost čovečanstva u sledećih 10.000 godina - objasnio je on.

Jedna od ideja u oblasti "geoinženjeringa" koju naučnici razmatraju jeste ubacivanje slane vode visoko u atmosferu radi "izbeljivanja" oblaka kako bi se o njih odbijala toplota i vratila u svemir, a sa ciljem da ponovno počne zamrzavanje ispod njih.

Drugo moguće rešenje je "ponovno ozelenjavanje" i "ozelenjevanje" Zemlje vegetacijom, na moru i na kopnu, kako bi se uklonio ugljen-dioksid iz vazduha.

"UHVATILA ME ZA RUKU, POČELE SMO DA PLAČEMO" Majka joj je umrla od raka, uskoro se udala i otišla na medeni mesec, a kada se vratila zvali su je IZ BOLNICE!

Oktobra prošle godine Međuvladin panel o klimatskim promenama (IPCC) upozorio je da su neophodne promene neviđenih razmera ukoliko ne želimo da globalna temperatura poraste više od 1,5 stepeni Celzijusa iznad nivoa pre industrijalizacije.

Vojska, Arktik

Profimedia

Arktik, Foto: Profimedia

Panel je tada utvrdio da države sveta treba da smanje emisiju ugljen-dioksida za 45 odsto do 2030. godine.

- O klimatskom inženjeringu se već godinama raspravlja. U prošlosti se smatralo da je previše radikalan i da može da izazove nepredviđene posledice po okolinu, uključujući i promene padavina i manje useve - kaže Tomas Mur, dopisnik "Skaj njuza" za nauku.

ZLOČIN REŠEN POSLE 34 GODINE Slavni reditelj pronađen umotan u čaršav sa žicom oko vrata: Svete, upoznaj njegovog ubicu! (VIDEO)

- Međutim, očekivani rizici klimatskih promena sve su veći, pa mnogi naučnici tvrde da "hakovanje" klime treba vratiti na dnevni red, ne kao alternativu smanjenju emisije ugljen-dioksida, već kao dodatnu meru.