IMAJU OSAM RAZLOGA ZA TO Naučnici tvrde zašto je dobro piti pivo!

Ljudi koji umereno konzumiraju pivo, imaju manju verovatnoću da posete lekara

Točeno pivo
Foto: Pixabay

Pivo je penušavo osvežavajuće piće sa karakterističnom aromom i gorkim ukusom. Sadrži malu količinu etil-alkohola i zasićeno je ugljen dioksidom. Dobar je emulgator hrane, pospešuje apetit, a njegov ekstrat se lako apsorbuje.

Sadrži vitamine B grupe, veoma važne minerale , a pored ugljenih hidrata kojima je bogato, sadrži i proteine, flavonoide i antioksidanse.

Osnovne sirovine koje se koriste za proizvodnju piva su voda, ječam, pivski kvasac i hmelj. Svaka sirovina je veoma važna za vrstu piva, aromu, hemijski sastav i nutritivnu vrednost. Najčešća žitarica koja se koristi u proizvodnji piva je ječam koji određuje ukus piva, boju, gustinu, i, pored kvasca i hmelja, pivu daje i niz korisnih sastojaka.

Egipatska legenda kaže da je pronalazač piva bio Oziris, bog plodnosti, zemlje i vegetacije, a u davnim vremenima pivo se nije smatralo samo pićem, smatralo se i lekom i hranom. To drevno piće preživelo je do danas i steklo ogromnu popularnost.

Ljudi koji su umereno konzumirali pivo imali su manje verovatnoće da posete lekara za neke bolesti, uključujući srčane udare i krvne ugruške od onih koji su bili teški alkoholičari ili uopšte nisu pili.

Štiti srce

Jedno pivo na dan smanjuje rizike od srčanih oboljenja za 30 procenata, jer podiže nivo “dobrog” holesterola koji sprečava da se arterije začepe. Istraživanje American Heart Association (američkog srčanog udruženja) pokazalo je da umereno ispijanje alkohola usporava pad nivoa dobrog holesterola, a to je dobro za zdravlje srca.

Štiti bubrege

Pivo može sprečiti nastanak bubrežnih kamenaca, odnosno smanjiti rizik od njihovog razvoja za 40 posto, utvrdili su naučnici iz Finske. Nije sasvim jasno zašto je to tako, ali stručnjaci smatraju da se tu radi o samoj količini tečnosti koja potiče rad bubrega. Takođe, naučnici su uvereni da hmelj može usporiti oslobađanje kalcijuma u telu, koji je odgovoran za stvaranje kamenca.

Jača mozak

Silicijum koji se nalazi u pivu takođe može pomoći vašem mozgu. Štiti vaš mozak od spojeva koji mogu dovesti do kognitivnih bolesti. Postoji i studija koja kaže da jedinjenje koje se nalazi u hmelju, ksantohumol, podržava neuronske ćelije koje mogu da pomognu u sprečavanju neurodegenerativnih poremećaja kao što su Alchajmerova, demencija i Parkinsonova bolest.

Jača kosti

Pivo je bogat izvor silicijuma koji je ključni deo formiranja i održavanja kostiju u ljudskom telu. Studija koju je sproveo Međunarodni žurnal endokrinologije pokazala je da ubacivanje silicijuma u ​​ishranu ima potencijal da spreči i leči osteoporozu, posebno kod žena u postmenopauzi koje imaju problema sa gubitkom koštane mase.

Ostale namirnice koje imaju silicijum su cela zrna, žitarice i malo povrća uključujući i zeleni pasulj.

Sprečava dijabetes

Šansa za razvoj dijabetesa je manja kod ljudi koji piju pivo u odnosu na one koji ne piju, pokazala je studija objavljena u Evropskom udruženju za proučavanje dijabetesa (European Association for the Study of Diabetes). Oni koji popiju jedno do šest piva u nedelju dana imaju 21 posto manju šansu za razvoj bolesti, rekli su.

Druga studija napravljena je na Univerzitetu Harokopio u Ateni. Tamošnji stručnjaci proučavali su 1500 muškaraca pa otkrili da manji dnevni unos piva u telo može prepoloviti stopu dijabetesa, posebno kod onih koji se uz to hrane zdravo. Rekli su da je ta navika zaustavila nivo šećera u krvi da ne naraste do opasne visine i povećala telesni odgovor na insulin.

Olakšava disanje

Umereno uživanje u ispijanju piva može pomoći u zaštiti pluća, pokazala je studija predstavljena na American College of Chest Physicians (Univerzitetu doktora za područje grudnog koša). Oni koji su pili umereno bili su bolji u testovima disanja od antialkoholičara. Osim toga, ljudi koji popiju manje od dva pića na dan imaju 20 odsto manje šanse od razvoja plućne bolesti od onih koji ne piju.

Japanska studija je pokazala da hmelj u pivu pomaže u sprečavaju prehlade i infekcija grudnog koša. Takođe, stručnjaci Medicinskog univerziteta u Saporu otkrili su da je humulon, hemijsko jedinjenje u hmelju, učinkovit protiv respiratornog sincicijskog virusa i ima protivupalni učinak.

Snižava krvni pritisak

Kao što štiti srce, umereno ispijanje piva pomaže i u snižavanju krvnog pritiska. Ispitivanje na 70.000 žena u dobi od 25 do 42 godine pokazalo je da su one koje su pile umerenu količinu piva, imale niži krvni pritisak od žena koje su ispijale umerene količine vina ili drugih alkoholnih pića.

Hranljivo je

Pivo sadrži dobru količinu hranjivih stvari i više proteina te vitamina B od vina. Kada su antioksidansi u pitanju, i pivo i vino sadržavaju podjednaku količinu. Neke pive bogate su niacinom (vitamin B3) koji je dobar za kosu i nokte te vlaknima koja su pak zaslužna za dobar rad creva.

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi