STRUČNJACI U NEVERICI Misteriozna pojava primećena u Srbiji, na Pešteru! (VIDEO)

Viđena je na Pešterskoj visoravni.

Pešterska visoravan
Pešterska visoravan, Foto: Youtube/Printscreen

Veliki uspeh postigli su istraživači iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije koji su danas objavili da su na području Pešterske visoravni 15. juna otkrili novu vrstu ptice za područje Srbije – azijskog zlatnog vivka (Latinski: Pluvialis fulva). Ptica je otkrivena prilikom obilaska akumulacionog jezera između sela Karajukića Bunari i Braćak.

Ova vest će sasvim sigurno obići svet i obradovati sve orintologe.

- Odrasla ptica fotografisana je dok se odmarala na travnatoj obali jezera - piše u saopštenju Društva za zaštitu ptica Srbije.

Azijski zlatni vivak naseljava daleke predele tundri u istočnoj Aziji i Aljasci. Svetska populacija je u opadanju, a procenjuje se na 190–250.000 hiljada jedinki.

- U Evropi je vrlo redak posetilac, a osnovni razlog je to što se zimovališta nalaze duž priobalja Tihog i Indijskog okeana - navodi se u ovom saopštenju.

U istom predelu Srbije, prvi put tokom gnezdilišne sezone u našoj zemlji potvrđeno prisustvo malog barskog petlića.

- Mali barski petlić je misteriozna močvarna koka veličine čvorka koja do sada nije potvrđena kao gnezdarica Srbije, pre svega zbog načina života i specifičnih staništa koja naseljava - kažu u Društvu i dodaju da je ova ptica uglavnom aktivna noću i oglašava se veoma slično žabama u velikim travnatim močvarama, pišu Magazin Novosti.

 

 

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi