maratonac
Youtube
Maraton

Tanjug Jason Decrow

Maraton, Foto: Tanjug Jason Decrow

Nike Vaporfly patike za maraton suočene su sa potencijalnom zabranom sa takmičenja Svetska Atletska federacija, upravljačko telo za atletiku, nameće zabranu na Nike Vaporfly patike koje pomažu elitnim trkačima da obore rekorde u maratonu.

Izveštaji su u različiti oko toga koliko je verovatna ili koliko sveobuhvatna može biti zabrana. Times of London piše da će telo verovatno zabraniti patike, dok The Guardian izveštava da se ne očekuje potpuna zabrana. Umesto toga, rečeno je da se Svetska Atletska federacija može fokusirati na ograničavanje nadogradnje na buduće verzije, poput toga koliko pene Nike može da doda u đon.

To bi moglo značiti da će Vaporfly Next - koji je na tržištu dostupan sada - biti prihvatljiv, ali još uvek neobjavljeni par koji je Eliud Kipchoge nosio kad je završio asistirani maraton za manje od dva sata u oktobru, neće. Svetska Atletska federacija planira da saopšti odluku do kraja meseca, prenosi The Guardian.

Bilo kako bilo, ovo donosi više pažnje patikama, koje postaju sve kontroverznije od 2017. godine, kada je Nike objavio prvu iteraciju, Vaporfly 4% - nazvanu tako jer je Nikeovo istraživanje pokazalo da dopušta sportistima da troše 4% manje energije tokom trčanja. Patike koriste ploču od ugljenih vlakana upakovanu u penu da prikupi više energije pri svakom padu i pokrene trkača napred sa svakim korakom, čineći ih efikasnijima na velikim daljinama. Toliko su efikasni da neki sportisti, poput nekadašnjeg trkača u SAD-a Rajana Hola, tvrde da im daje nepravednu mehaničku prednost.

Trkači koji nose ove patike stalno ruše rekorde maratona, a sada su oči uprte na patike tokom svake velike trke. Nije iznenađujuće da su postale popularan izbor i među elitnim i ne-elitnim trkačima, ponekad na štetu Nikeovih konkurenata. Na velikoj drumskoj trci za studentske trkače u Japanu početkom ovog meseca, više od 84% takmičara nosilo je Vaporfly Next%. Broj trkača koji je nosio japanske brendove opao je. Samo 7 trkača nosilo je Asics, što je pad u poređenju sa 51 prošle godine. 9 je izabralo Mizuno, a 24 jedne godine ranije. Bloomberg je primetio da su akcije kompanija Asics i Mizuno malo porasle nakon što su provale vesti o mogućoj zabrani od strane Svetske Atletike.

Šta god da Svetska Atletika odluči, malo je verovatno da će to imati mnogo uticaja na Nike-ove prodaje. Patike za trkače na distanci mali su deo Nike zarade od 39 milijardi dolara. Nike takođe ima sposobnost da pretvori zabrane u sjajan marketing, kao što je to učinio kada je NBA zabranila Majkl Džordanu prve patike zbog kršenja zahteva da obuća igrača odgovara njihovom dresu