Jugoslovenka, slana palačinka
Youtube Printscreen
Jugoslovenka, slana palačinka

Youtube Printscreen

Jugoslovenka, slana palačinka, Foto: Youtube Printscreen

* Kragujevčanin otišao u Ameriku, "jer ga je muka naterala"

* Nije za odvajanje na "naše i vaše"

* Njegov specijalitet, nazvan nostalgičnim imenom, jede velika svetska zvezda

Vladan iz Kragujevca je po dolasku u Čikago otvorio restoran balkanske kuhinje, a u njemu se pravi najbolja palačinka u Americi - Jugoslovenka.

Pročitajte još:

- Kada sam pravio "Jugoslovenku" moja ideja je bila sledeća… Kada već dođeš u Ameriku sa onog malog Balkana, mnogo je glupo da kategorišeš stvari, tipa: "bosanska pita", srpska kruška (rakija)… Zašto i ovde da se delimo na naše i vaše kad smo svi isti, sve nas je neka muka naterala da dođemo ovde. Zato sam odlučio da moju "Jugoslovenku" napravim od sastojaka iz cele bivše Juge: pršut je iz Bosne, kulen srpski, ajvar je iz Makedonije, pa onda menjamo, dodajemo sastojke iz drugih bivših republika. Tu je jedino malo zalutala bugarska feta, ali i oni su naši… Jedino nemamo ništa iz Slovenije. Slovenci, izvinite! - ovako svoj specijalitet predstavlja Vladan iz Kragujevca, koji na prometnom autoputu I-294 kod South Holland-a podmiruje gladne namernike, kamiondžije, trgovačke putnike, Balkance, Ruse, Kineze i Amerikance, koji su se već navikli na njegove specijalitete.

Jugoslovenka, slana palačinka

Youtube Printscreen

Jugoslovenka, slana palačinka, Foto: Youtube Printscreen

Tako na meniju, pored palačinki koje u sebi sadrže delikatese sa Balkana, tu su i tradicionalni specijaliteti "na kašiku": Pasulj, sarma, gulaš… Dok ga gledamo kako ne štedi dok puni "Jugoslovenku" pitamo se da mu meni možda nije malo premastan za Amerikance…

 

- Mekdonalds je mastan, ovde je sve naše, domaće. Pola Čikaga zna za ovu palačinku… Recepte za sarmu, gulaš i pasulj smo dobili od jedne starije gospođe sa juga Srbije. Amerikanci jedu pasulj i gulaš, sarmu malo slabije, nije im jasno kako to mleveno meso može da se zavija u kupus - objašnjava Dejan, koji dodaje da ima i sovjetsku varijantu "Jugoslovenke", koja se zove "Baltic Sea" i čiji je najvažniji sastojak – losos.

Posao sa palačinkama je krenuo toliko dobro da je odlučio da proširi biznis, pa je u decembru prošle godine sa suprugom otvorio restoran "Posh joint" u prestižnom turističkom centru Vejl u Koloradu.

- Pravimo pice, paste, svinjetinu, rižoto, oktopode, svašta nešto… uglavnom sa evropskim šmekom. Redovni gost nam je Džejms Hetfild, pevač Metalike, koji svako jutro dolazi na kaficu. On i njegova supruga su se toliko oduševili ajvarom da sam im naručio celu kutiju. Vole i druge naše specijalitete, a on je prijatan i dobar lik, uopšte nije u fazonu zvezde, ne ponaša se tako, voli da skija i uživa daleko od slave i medija - završava svoju priču Vladan, među Amerikancima poznatiji kao Den.

- Za baltičku palačinku imam i još jedan jak razlog – moja supruga Ingrida, koja mi ovde svakodnevno pomaže, je – Litvanka. I losos, naravno, uvozimo iz ove baltičke zemlje - kaže ovaj Kragujevčanin.

Džejms Hetfild, Metalika

Profimedia

Džejms Hetfild, Metalika, Foto: Profimedia

BONUS VIDEO: Ušli smo u prostoriju užasa u kojoj je Nemanja ubio majku! Udario je u glavu i ostavio da iskrvari u krevetu! Ovo je kuća gde se dogodio KRVAVI PIR!