Oko oči šminka trepavice pogled
Shutterstock
Oko oči šminka trepavice pogled

Shutterstock

Oko pogled, Foto: Shutterstock

Alchajmerova bolest može da pokaže prve nagoveštaje decenijama pre zvaničnih simptoma bolesti. Upravo proučavanje tih znakova, može nam pomoći u odlaganju njenog razvoja.

Tako ispitivanje dužice oka može da pomogne u tome, ako je sudeći prema rezultatima naučnika Medicinskog fakulteta u San Dijegu.

Pročitajte još:

Merenje koliko brzo se širi šarenica (dužica) oka u trenutku kada se izvode testovi znanja ispostavilo se da može biti ekonomičan, ali i najmanje invazivan metod da se prati da li postoji povećana mogućnost razvijanja Alchajmerove bolesti.

Studija se fokusira na dužici, jezgru nekoliko hiljada moždanih neurona koje je glavno mesto neurotransmitera i povezano je sa regulacijom stimulacije i kognitivnim funkcijama. Upravo se tu nalazi protein Tau koji se smatra ranim biomarkerom Alchajmerove bolesti.

Dakle, prečnik šarenice može nam dosta reći - pa, što je teži zadatak za mozak, tako će se šarenica širiti.

Tu su Srbi plitko sahranjeni, nema kupanja jer je tu "plava grobnica"! (FOTO SA LICA MESTA)

Svaki Srbin trebalo bi barem jednom u životu da poseti ostrva Krf i Vido, kao i Plavu grobnicu u njihovoj blizini. To su svetilišta na kojima se shvata suština žrtve u njenom najsvetlijem i najuzvišenijem obliku: žrtve za slobodu otadžbine.

Inače, u prošlom istraživanju otkriveno je da su odrasli sa blažim kognitivnim oštećenjima testove znanja zaista imali proširenje šarenice i ulagali veći napor u odnosu na zdravu osobu.

Prema podacima, u svetu ima oko 30 miliona obolelih od ove neizlečive bolesti.

BONUS VIDEO: Gori automobil na Pupinovom mostu!