Mikrofon, pevač
Shutterstock
Mikrofon, pevač

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Otkrivamo prava značenja nekih od najvećih hitova popularnih srpskih grupa poput "Bijelog dugmeta", "Baba", "Idola", "Azre"...

Malo je poznato da su oni pevali o heroinu, hašišu, ljudima koji su umrli, a bilo je i pesama koje su nastale u besu.

Pogledajte kakve tajne kriju ove pesme.

Ko me ter'o da te volim

Bend "Babe", čiji je frontmen bio Žika Milenković, gitarista "Bajage i Instruktora" objavio je 90-ih hit "Ko me ter'o da te volim". Po nekim tumačenjima, Žika Milenković je pesmu posvetio prijatelju koji je umro od side nakon seksa sa prostitutkom iz Pančeva u koju je bio zaljubljen. Ovo je jedna od najpopularnijih pesama ove grupe koja ih je vinula među najbolje grupe.

Sanjao sam noćas da te nemam

Pesmu "Sanjao sam noćas da te nemam" publika godinama doživljava kao ljubavnu. Frontmen "Bijelog dugmeta" Goran Bregović svojevremeno je objasnio da se tekst odnosi na gubitak majke.

Da sam pekar

I pesma "Da sam pekar" ima alternativno značenje, te se za mnoge odnosi na konzumiranje droge odnosno "belog" praha.

Ti si mi u mislima

Postoje tumačenja da Dino u pesmi ne peva voljenoj ženi, već heroinu.

Ne veruj u idole

Pesmom "Ne veruj u idole", Kiki Lesendrić, osnivač i vođa nekadašnjeg sastava Piloti, navodno je želeo da isprovocira članove grupe "Idoli", zbog nesuglasica i svađa s pojedinim članovima benda.

Neko te ima noćas

Navodno pesma "Neko te ima noćas" posvećena je hašišu!

Srce

Godinama se govori i o skrivenim porukama u tekstovima legendarnog sastava EKV. Tako je pesma "Srce" posvećena bivšoj devojci Milana Mladenovića, koja je umrla od posledica konzumiranja heroina.

Balkan

Stihovi "Balkane, Balkane, Balkane moj. Budi mi silan i dobro mi stoj", po nekim tumačenjima, Branimir Džoni Štulić je posvetio svom polnom ogranu kako ga ne bi "izdao" u ključnim situacijama.

Preporučujemo još: