Lekovi
stock-photo
Lekovi

stock-photo

Lekovi, Foto: stock-photo

Kuhinja je neobično mesto za čuvanje lekova, a nije im mesto ni u spavaćoj sobi, što znači da je kupatilo logičan izbor za kućnu apoteku? Ako pitate stručnjake, odgovor je - ne.

Farmaceuti kažu da je kupatilo ubedljivo najgore mesto za skladištenje lekova. Naime, lekovi u kupatilu izloženi su velikoj vlažnosti vazduha, što može da utiče na to da oni izgube na delotvornosti, poručuju iz Udruženja nemačkih farmaceuta BAH. To važi i za neotvorene kutije i bočice.

Većinu lekova trebalo bi čuvati na temperaturi između 15 i 25 stepeni. U frižideru čuvajte samo one lekove na čijim je pakovanjima izričito navedeno da bi trebalo da budu skladišteni na niskim temperaturama.

Ukoliko lek ne čuvate na adekvatan način, on može da promeni organoleptička svojstva. Neretko se dešava da lek koji stoji u kupatilu ili u kuhinji promeni boju, konzistenciju, ukus i miris, a sve to negativno utiče na njegov učinak.

Ipak, postoje lekovi koje bi preko leta svakako trebalo čuvati u frižideru. To su antibiotici, jer oni na sobnoj temperaturi gube stabilnost i svoju namenu. Kapi, vaginalete, inhalatore i insulinske inekcije trebalo bi čuvati na temperaturi od dva do osam stepeni Celzijusa.

Stručnjaci upozoravaju da lekove ne bi trebalo čuvati na temperaturama manjim od nule, jer će se zamrznuti. Kreme, masti, gelovi i melemi će dobiti grudvice, promeniti boju i poprimiti čudan miris. Ukoliko se to dogodi, nemojte ih koristiti, jer ne samo što neće biti efikasni, mogu da izazovu promene na koži koje će vam tražiti dodatno lečenje.

PROČITAJTE JOŠ: