beograd, mapa, karta
Wikipedia
beograd, mapa, karta

Wikipedia

beograd, mapa, karta, Foto: Wikipedia

Po mnogo čemu jedinstven i specifičan, a istovremeno skroman i jednostavan.

Za Beograd možemo reći da je jedna velika pozornica, nekad oduševljava, a nekad rastužuje. Odiše istrajnošću i pritajenom snagom. O Beogradu se priča za kafanskim stolovima, raspredaju se legende, nagađaju se mogućnosti.

Istok ga vidi na Zapadu, a Zapad na Istoku. Pred vama, grad u kome se sastaju dve evropske reke, ispod Pobednika koji to nadgleda. Grad, na koji ne možete ostati ravnodušni, ne zbog fascinantne arhitekture, već zbog energije koja živi u njemu.

Beo grad. Ili možda bolje da kažemo – beli „Feniks“?

Beograd dan žalosti 5.08.2015

Tanjug/Sava Radovanović

Beograd dan žalosti 5.08.2015, Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Kroz istoriju, Beograd je grad koji se zadesio na bojnom polju čak 115 puta, a 44 puta je bio sravnjen sa zemljom i ponovo obnovljen. Sve to naravno, zbog svog strateškog položaja i osvajačkih namera vladara, kako sa Istoka, tako i sa Zapada Evrope.

Grad u kome počiva slavni Atila „Bič Božiji“?

istorija, atila

Wikipedia

istorija, atila, Foto: Wikipedia

Zapisi kažu da je u V veku beogradska tvrđava u potpunosti uništena od strane Huna. Nakon toga, beogradskim ulicama se pronela legenda, da je grob hunskog vođe, Atile, koji je nosio nadimak „Bič Božiji“ upravo na mestu ušća Save i Dunava, preciznije ispod same tvrđave.

Jedan grad – 15 imena kroz istoriju

Najpre su ga Kelti nazvali Singidon, da bi kasnije postao Singidunum. Od tada, Beograd je promenio mnoga imena, a neka od njih su „Alba Bulgarica“, „Dar al Jihad“ (kuća rata), „Fehervar“, „Veligradion“, „Belgrat“, „Prinz Eugen Stadt“, „Castelbianco“, „Weisenburg“, a kao Beograd, prvi put se pominje 878. godine, u pismu koje je Papa poslao bugarskom vladaru Borisu I.

Prvi obrisi grada ukazali su se još pre 7.000 godina

Na samo 15 kilometara od centra Beograda, nalazi se arheološko nalazište „Vinča“, u kome su pronađeni ostaci kultura, starijih čak i od onih iz Mesopotamije.

Hodajući po podu jednog grada, hodamo po krovu drugog

Doslovce rečeno, grad ispod grada. Hodnici, pećine, prolazi i kanali, sačuvani još iz doba Rimskog carstva, održali su se i do danas. Koristili su ih i obnavljali, svi oni, koji su držali primat nad Beogradom.

Rimski bunar – podzemno čudo Evrope

Rimski bunar

Alo!/Dejan Briza

Rimski bunar, Foto: Alo!/Dejan Briza

Ovo delo koje su rimski majstori ostavili u amanet Beogradu, popularno se naziva i „pupak sveta“. Ispredane su brojne legende, među kojima je najpoznatija ona po kojoj je baš ovde, Orfej sišao i Had. Zbog vlage i minimuma svetlosti koji dopire unutra, stvorili su se stalaktiti, kao u pravoj pećini. 212 stepenika vode do dna koje se nalazi na 62 metara, što je čitavih 10 metara ispod najniže tačke Beograda. Kristalno čista voda bunara, krije i jednu endemitsku vrstu koja se u Srbiji može naći samo na ovom mestu, a to je neobična amfipoda pod nazivom “niphargus minor sket”.

„Neprimetna“ piramida koja bode oči

Postoje dve tvrdnje, ustvari objašnjenja, zašto ova piramida stoji na tom mestu. Prvo je to, da je „spomenik nauci“, postavljen u okviru izložbe pod nazivom „Svet merenja“. 1955. godine ispred zgrade „SANU“. Na njoj su obeležene koordinate grada, nadmorska visina, strane sveta i sila Zemljine teže. Druga tvrdnja, vođena je simbolikom, po kojoj je piramida sa svevidećim okom jasan simbol slobodnih zidara – masona, te da je ovo zapravo njihovih ruku delo. Dilema svakako ostaje.

Prva kafana na tlu Evrope baš u belom gradu

Istoričari tvrde da je prva kafana na evropskom kontinentu, otvorena baš na Dorćolu, davne 1522. godine. Na meniju je bila samo crna kafa, pa se pretpostavlja da je i sam naziv -kafana- otuda potekao.

Patke na Slaviji

Begrad je mesto brojnih neobičnih tradicija i začuđujućih običaja, koji nisu poznati širokim narodnim masama. U duhu toga, krajem XIX, pošto je područje današnjeg trga Slavija bila bara, Beograđani su lovili patke na tom terenu, koji je bio privatan posed Škota, po imenu Ser Frensis Mekenzi.

Grandiozni Hram koji vidi ceo Balkan

50 zvona svakodnevno pozdravljaju beogradsko podne. Sa koje god strane da prilazite Beogradu, krst, visine od 12 metara, smešten na najvišoj kupoli Hrama Svetog Save (70 metara), je verovatno prvo što ćete ugledati. Za Beograđane, ovo najveće molitveno mesto na Balkanu, ima poseban značaj, težinu i tradiciju. 7 metara ispod Hrama, nalazi se crkva Svetog kneza Lazara, kripta i riznica Svetog Save.

Naša preporuka