crkva, vera, molitva, pravoslavlje
Tanjug

 

Crkva, Foto: Tanjug

Da li ste znali da se najstarija crkva Srpske pravoslavne crkve i jedna od najstarijih u Evropi, nalazi u Hrvatskoj?!

Da, dobro ste pročitali, u Hrvatskoj. I ne, nije ovo još jedna priča o teorijama zavera kako su Hrvatsi Srbi i slično, ovde vam predstavljamo najstariju građevinu u kojoj se ljudi mole za spas duše još od 6 veka.

Ova svetinja nalazi se u Puli i nosi ime po Svetom Nikoli, a sagrađena je, kao što smo rekli još u 6 veku, kada nije ni postojala SPC!

Pravoslavna crkva Svetog Nikole u Puli sagrađena je u drugoj polovini 6. veka, a posvećena je Velikoj Gospi.

ČUDO NA OSTROGU Ukazao se duh Vasilija Ostroškog?! Vernici krenuli ka manastiru, a onda zanemeli pred ovim prizorom! (VIDEO)

Nakon temeljne rekonstrukcije oko 1.200. godine, dodeljena je grčkoj pravoslavnoj verskoj zajednici u Puli 1583. godine, koju su činili doseljenici s Kipra. Danas ona pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Pravoslavlje, Foto: Alo!/Dejan Briza

U crkvi se nalazi ikonostas grčkog majstora Tomiosa Batosa iz 18. veka, vredne ikone i drugi predmeti.

U 16. i 17. veku pravoslavni obred zakonski su mogli obavljati samo grčke porodice u Puli i crnogorske u Peroju, ali isključivo u pulskoj crkvi.

DANAS SLAVIMO SVETOG VASILIJA OSTROŠKOG Dešavaju se čuda, a bolesti nestaju: Evo šta treba da se uradi, a šta nikako ne sme i koji su običaji!

Mletačka vlast određuje da pravoslavni sveštenik može doći iz Pule u Peroj, ali samo da privatno uči mlade ljude i posećuje bolesnike i da ne sme držati obred kome bi prisustvovao puk.

U to je vreme postojala samo jedna pravoslavna župa u Istri, sv. Nikole u Puli, koju su 1588. osnovali grčki begunci, a senat ju je podredio filadelfijskome patrijarhu u Veneciji.

Prvi sveštenik bio je Fran Barbalić u knjizi "Peroj - srpsko selo u Istri", Teofan Xenaki, koji je kasnije imenovan nadbiskupom svih pravoslavaca koji su se nalazili pod Mletačkom Republikom.

PROCURILA STROGO ČUVANA TAJNA JUGOSLAVIJE Tito je naredio da se ovaj snimak obriše, na njemu on psuje i naređuje! Razuzdano je ušao u vatreni okršaj sa njima!

Odbivši 1658. zahtev crnogorskih kolonista za osnivanjem pravoslavne crkve u Peroju, rašporski kapetan Girolamo Priuli obavestio je senat da, osim pulske, "nema drugih pravoslavnih crkava u Istri".

Pravoslavlje, Foto: Alo!/Dejan Briza

Upravo je kapetan Priuli 1657. u tzv. Perojskoj povelji zabeležio je podatke o doseljavanju Crnogoraca.

Nakon višegodišnjih priprema, 1657. godine u Peroj je stiglo oko 15 porodica, ukupno 77 osoba: pet porodica Crnogoraca pravoslavne vere i deset porodica neutvrđene pripadnosti, verovatno katolika Hrvata.

OTKRIVENA GODINAMA ČUVANA TAJNA JUGOSLAVIJE Džaba smo plakali, na Titovoj sahrani u kovčegu uopšte nije bilo njegovo telo!

Crnogorce je dopratio pravoslavni sveštenik cetinske eparhije Mihajlo Ljubotina, a ostale Miho Brajković. Oko toga nastala je najzapadnija crnogorska enklava u Mletačkoj Republici, a danas jedina u Hrvatskoj.