spavanje, hrkanje, muškarac
Shutterstock, ilustracija
spavanje, hrkanje, muškarac

Shutterstock, ilustracija

spavanje, hrkanje, muškarac, Foto: Shutterstock, ilustracija

Prema mišljenju doktorke Niši Bopal, ležanje na stomaku smatra se najgorim položajem za spavanje.

"To opterećuje leđa i vrat i može uzrokovati bolove u donjem delu leđa", napominje ona.

Osim toga, spavanje na stomaku otežava i disanje, smatraju ostali lekari.

"Ako ste ikad išli u krevet začepljenog nosa, verovatno znate da se nećete kvalitetno odmoriti ako ćete celu noć disati na usta", rekla je doktorka Ketrin Darli.

Razlog zašto je spavanje na stomaku najgori položaj jeste taj što vaše lice zapravo ne može da bude u ravnom položaju.

"Glava savijena u jednu stranu predstavlja veliko naprezanje ligamenata vratne kičme, a takođe može staviti vrat u kompromitujući položaj tokom cele noći. Retko sam video dobar položaj vrata kod ljudi koji spavaju na stomaku", ustanovio je kiropraktičar Hardik.

Ukoliko stvarno volite da spavate na stomaku, Bopal predlaže da koristite što tanji jastuk ili da spavate bez njega kako biste smanjili pritisak na leđa. Ipak, u idealnom slučaju, možda biste trebali da isprobate spavanje na boku ili leđima.

Spavanje na leđima smatra se najboljim za poravnanje kičme, iako može uzrokovati probleme ljudima koji hrču, imaju apneju u snu ili čak refluks kiseline.

Za spavanje na boku Bopal i Darlei predlažu strateško postavljanje jastuka. Možete staviti jedan jastuk iza sebe, a drugi između kolena kako biste podupirali bokove, kaže Bopal ili prema Darlijevoj preporuci, jastuk možete staviti i uz stomak kako se ne biste okrenuli na njega dok spavate.

PROČITAJTE JOŠ: