Titiov bunker kod Konjica
Profimedia
Titiov bunker kod Konjica
Bunker je mogao da primi 350 osoba na šest meseci, Foto: Profimedia

U pitanju je tajni bunker za Josipa Broza Tita, prvog sina naših nekadašnjih naroda i narodnosti, a koji je trebalo da osim njega zaštiti i vojni i državni vrh u slučaju nuklearnog napada.

Bunker je ukupan 270 metara ispod zemlje i završen je daleke 1979. godine, tek godinu dana pre titove smrti. Ima kapacitet da primi 350 osoba na šest meseci bez da izlaze na površinu zemlje.

Izgradnja je trajala 26 godina i koštala je čak 4,6 milijarde dolara. Bunker i danas može da izdrži udar nuklearne bome od 20 kilotona. Površina mu je 6.500 kvadratnih metara, a ukoliko bi se napunio namirnicama i danas bi mogao da služi svrsi.

Istina, Tita odavno nema, a nadamo se da neće biti ni nuklearnog rata na ovim prostorima...

 

Komentari (5)

mr burns from simpsons

04.02.2016 19:26

nije neka tajna, meni je pricao pokojni zuko/dzumhur/on je iz konjica a o tome se pricalo u konjicu uz cevap a to znaci da je znalo pola ondasnjeg beograda

salko

04.02.2016 20:15

@mr burns from simpsons - sto ga nije napravijo u srbiji koji su ga spasili u ratu srbski partizani i umro je u beogradu toboze i sahranjen na dedinjama pravijo muslimanima bunjker i zaduzivao srbiju srbine progledaj

Slavica

05.02.2016 01:01

Prvo gospodo novinari Konjic se pise velikim pocetnim slovom jer je to ime grada,drugo o toj tajnii su znala i deca iz Konjica pa i mi koji smo leta provodili tamo a nismo ziveli u istom slatkom,malom Konjicu.

dusan

05.02.2016 01:48

ne vidim tu nista lose .covek mislio glavom prvenstvenu za sebe i svoju bratiju , a srbi neka idu u juris za druga starog do smrti ove stare komunjare i dan danas zale sto nisu pobili sto vise srba neistomisljenika za ideale druga starog .nije vazno sto srbi tuku srbe i sto strada nevin narod i oni jani ucenici kragujevacke gimnazije njihovom greskom .a daje kojim slucajem hitler bacio atomsku bombu ti isti slepci pomrli ko pacovi dok bi stari u kompanija orgijali u izobilju hrane i zena !

Marko014

05.02.2016 09:31

Sada se svaki podzemni objekat bivše JNA proglasava "Titovim bunkerom". Ovo, u Konjicu, je podzemni objekat Sarajevske armijske oblasti i trebao je da sluzi za smestaj komande armije u slucaju neposredne ratne opasnosti i rata. Ovakvih objekata je bilo vise desetina u bivsoj Jugoslaviji, ali je najveci broj u BiH, najvise zbog njenog geostrateskog polozaja na balkanskom ratistu. Naime, smatralo se da ce se glavne snage JNA povuci, u slucaju rata, u BiH, i tamo bi se smestile komande armija.