Ovo je jedan od najlepših, ali i najčudnijih gradova na svetu, naročito ako volite VISOKE ŠTIKLE!

Pre više od sto godina nastao je jedinstven grad u Americi. Promenio se, ali je ostalo par začkoljica iz davnina čisto da bude interesantnije. Dobro došli u najčudniji američki grad, Karmel na moru!

Ilustracija: Shutterstock

Kalifornijski primorski gradić nastao je 1902. godine, a zbog prirodnih lepota koje ga okružuju brzo su ga naselili, ali ne bilo ko. Do početka 20. veka grad je bio poznat po umetnicima koji u njemu žive, a od tada su počeli da dolaze u talasima, od Ansela Adamsa do Džeka Londona, sestara Mekgovan i bivšeg gradonačelnika Klinta Istvuda.

Danas u ovom gradu možete pronaći čak 100 galerija na jednom kilometru kvadratnom, a kreativni duh se oseti na svakom ćošku.

Bajkovite kućice projektovao je tadašnji arhitekta bez iskustva Hju Komstok tridesetih godina prošlog veka. Tada je stanove prodavao za 100 dolara, a danas vrede 4 miliona dolara.

Kako bi izbegli masovnu urbanizaciju i održali grad malim i intimnim, stanovnici su uveli nekoliko neuobičajenih zakona.

Tako, na primer, postoji određena jačina uličnog osvetljenja kako grad ne bi previše blještao noću, ne postoje uznemirujuće oznake, zabranjena je izgradnja visokih zgrada, a ulice nemaju brojeve. Stanovnici noću hodaju sa baterijskim lampama, a ako pitate nekog za pravac, lokalci će vam uvek reći „na uglu“ ili „između X i Y ulice“.

Ipak, najčudniji zakon nastao je kada su gradske vlasti morale da poseku korenje čempresa kako bi izravnali trotoar. To je pak, smetalo stilizovanim damama koje su se saplitale u štiklama. Kako bi izbegli potencijalne tužbe i odštetu, Karmel je postao jedini grad u SAD koji je zakonom zabranio nošenje štikli većih od pet centimetara.

Stanovnici ovog grada poznati su po tome što se izuzetno brinu i o svojim kućnim ljubimcima. To je dovelo do toga da Karmel postane najveći pet-frendly grad u Americi, pa je ovde dozvoljeno voditi pse bez povoca na plažu, ali i na posao. Psi su dobrodošli i u hotele, a skoro nigde im nije zabranjen ulaz.

Što se vremenskih prilika tiče, Karamel je poznat po čestoj magli, koja je ujedno i inspirisala mnoge umetničke radove nastale u ovom gradu. Magla se često javlja zbog blizine Pacifika, ali tokom vedrih dana ovaj gradić je jedan od najpopularnijih kada su zalasci sunca u pitanju.

PROČITAJTE VESTI KOJE SMO IZDVOJILI ZA VAS - OVDE!

 • Korisnik: nedjo
  19/09/2018 - 23:12
  dajte ga srbinu da ga upropasti
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najnovije - Alo.rs