GORBAČOV POKOPAO "ČERNOBILJ" Ove scene u popularnoj seriji je HBO izmislio, bivši sovjetski predsednik otkrio šta se zaista dešavalo IZA KULISA!

Bivši sovjetski predsednik Mihail Gorbačov rekao je da događaji predstavljeni u mini-seriji „Černobilj“ televizije HBO ne odgovaraju u potpunosti stvarnosti. Gorbačov je to rekao u intervjuu za radio-stanicu „Govorit Moskva“.

Mihail Gorbačov
Mihail Gorbačov, Foto: Profimedia

Prema prikazu iz televizijske serije, karijera Valerija Legasova, naučnika i člana komisije zaduženog za istraživanje uzroka i posledica nesreće u Černobilju, okončana je nakon što je predstavio svoju verziju katastrofe. Pored toga, otkrio je tajne informacije na konferenciji Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), održanoj u Beču 1986. godine.

Prema nekim istorijskim istraživanjima, Gorbačov je lično lišio Legasova titule heroja socijalističkog rada, a nakon njegovog govora u IAEA, karijera naučnika bila je okončana.

Gorbačov je opovrgnuo ovu teoriju: „Nisam dao takva uputstva, a osim mene, ko bi ih drugi dao? To je čista fikcija“.

Serija Černobilj
Serija Černobilj, Foto: Screenshoot Youtube

Pored toga, Gorbačov je rekao da nije imao vremena da gleda seriju zato što je bio na lečenju u bolnici.

Miniserija „Černobilj“, koja se sastoji iz pet epizoda, opisuje katastrofu černobiljske nuklearne elektrane, koja se dogodila 26. aprila 1986. godine. Katastrofa je oduzela živote nekoliko hiljada ljudi na direktan i indirektan način. Grad Pripjat, gde se nalazila elektrana, napušten je.

Sa samo pet epizoda, serija „Černobilj“, koju je producirao američki kanal HBO, uspela je da se rangira na IMBD-u kao najbolja svih vremena.

Međutim, na postsovjetskom prostoru, očevici katastrofe seriju su oštro kritikovali, zbog promene događaja koji su se zaista dogodili.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi